De finale discussie
Mensen die vinden dat hun leven voltooid is, kunnen hun huisarts een euthanasieverzoek voorleggen. Honoreert die een euthanasieverzoek niet, dan kan dit twee redenen hebben. De eerste is dat de situatie van de vrager niet aan de euthanasiewetgeving voldoet. De tweede is dat de arts persoonlijke redenen heeft om niet aan het euthanasieverzoek te voldoen.
Sinds anderhalf jaar kunnen mensen in het laatste geval terecht bij de Levenseindekliniek, die zich richt op gecompliceerde euthanasieverzoeken. Tot nu toe zijn daar ruim 1100 aanvragen binnengekomen, vooral van mensen die bij hun eigen arts vergeefs om euthanasie verzochten.
Moeten deze mensen hiervoor per se naar de Levenseindekliniek? Nee, ze kunnen hun arts ook vragen om verwijzing naar een andere arts. Ook kunnen ze zelf op zoek gaan naar een andere arts. Ziet die wel ruimte voor euthanasie en regelt hij deze ook, dan behoort die gewoon tot de basiszorg, en wordt die dus vergoed. Mensen hoeven dus niet naar de Levenseindekliniek, ze hebben andere opties. Natuurlijk hebben ze wel het recht om voor dit nieuwe initiatief te kiezen. Ze nemen dan zelf de beslissing om de bestaande structuren te passeren. En ik vind het denkbaar dat bij die keuze een vraag past, namelijk de vraag of dit dan vergoed dient te worden. Vergoeding hiervan door zorgverzekeraars is een discussie waard zolang er alternatieven bestaan in de vorm van huisartsen met wie zorgverzekeraars al contracten hebben.
3 reacties
Ik kan mij voorstellen dat mensen in bepaalde regio’s echt klem zitten met hun verzoek. En er dus ook niet 1-2-3 een andere dokter beschikbaar is. Dan kan dit initiatief uitkomst bieden.
Er zijn heldere tarieven voor huisartsen
Ik zie niet in waarom deze niet door andere “aanbieders” zouden mogen worden gedeclareerd. Het zou wel vreemd zijn dat dit initiatief voor “een zelfde prestatie” ineens een heel ander tarief zou mogen declareren.
Om een indruk te geven: voor een euthanasietraject kan de huisarts een bedrag declareren rond de €225,- (varieert enkele euro’s per zorgverzekeraar,.. waar dat dan weer in zit??!)
Een separate reiskostenvergoeding wil ik dan natuurlijk buiten beschouwing laten. Die lijkt mij zeker gerechtvaardigd.
Ik hoop niet dat burgers de Levenseindekliniek gaan beschouwen als die “Kliniek met garantie op levensbeëindiging”
Rob Schonck
9 oktober 2013 / 09:31Natuurlijk heeft schrijver gelijk wanneer hij stelt dat de Levenseindekliniek niet het enige alternatief is. Maar op een dergelijk cruciaal moment zelf moeten gaan ‘rondshoppen’ voor een andere huisarts lijkt me in ieder geval buitengemeen onplezierig. Op alfabet het regionale lijstje telefonisch afwerken? ‘Goedemiddag, met Jansen. U kent mij verder niet maar mag ik eens vragen, zou u mij desgewenst willen helpen bij euthanasie?’ De kosten voor euthanasie in de Levenseindekliniek liggen hoger dan bij de huisarts. Maar net als de heer Schonck zie ik niet in waarom de Levenseindekliniek dan niet op z’n minst het ‘reguliere’ tarief vergoed zou moeten krijgen.
Simone van Heiningen
25 oktober 2013 / 13:47@Simone: Het is de goede gewoonte dat een huisarts die zelf geen euthanasie wenst te plegen de naam noemt van een andere huisarts tot wie de zorgvrager zich kan richten.
Frank van Wijck
25 oktober 2013 / 13:50