De geldkraan

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Zorginstellingen die constateren dat hun financiële middelen eindig zijn, kunnen heel creatief worden in de manier waarop ze bezuinigen. Dit bewijst bijvoorbeeld het Martini Ziekenhuis in Groningen, dat bij vervanging van de waterleiding in het renovatiedeel maar liefst 250 kranen heeft verwijderd. Het gevolg: een kwart (25 miljoen liter) minder waterverbruik op jaarbasis. Een logische vraag die hierbij opkomt is natuurlijk: waarom zaten die kranen er dan eigenlijk? Het meest logische antwoord is waarschijnlijk: omdat er voldoende geld was om ze te plaatsen, zodat niet al te diep hoefde te worden nagedacht over de vraag of ze nut hadden.

Ook het Dr. Leo Kannerhuis bezuinigt. Tegen een andere achtergrond dan het Martini Ziekenhuis echter, want het móet wel. De komende drie jaar komt 3,8 miljoen euro minder binnen dan begroot was. De bezuiniging gaat gepaard met een personeelskrimp en de berichtgeving hierbij is precies verwoord zoals je dat mag verwachten: het bestuur belooft ‘alles uit de kast’ te halen om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar sluit die niet uit. Eén zin in de berichtgeving valt echter op, en dat is de opmerking dat de patiënten niets van de personeelskrimp zullen merken. Net als bij die kranen in het Martini Ziekenhuis leidt dit vanzelfsprekend tot de vraag: waarom zaten die personeelsleden er dan?

4 Reacties Reageer zelf

 1. anh jansen
  Geplaatst op 3 augustus 2015 om 12:43 | Permalink

  Is Steven Pinker nu al weer vergeten?

  Klopt de bewering dat die 250 kranen er zaten omdat er toch genoeg geld was; het geld kon vroeger niet op? Er waren geen verzekeraars om de besteding te toetsen? Ziekenfondstijd?

  http://www.rikkertafbouwgroep.nl/projecten-abeln/53/icon.ico

  De oudbouw op de locatie Van Swieten in Groningen krijgt een opknapbeurt van bijna 13 miljoen euro. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van zo’n 38.000m², waarvan circa 23.000 m² verbouwd wordt.

  In de oudbouw worden onder meer verpleegkamers omgebouwd tot kantoren.

  –Tja. Zijn er in kantoren nu meer of minder kranen nodig dan in verpleegkamers? Minder! Heeft dit dan met geld te maken of met een andere bestemming?

  Verschil moet er wezen: bewoners van verpleegkamers moeten het doen met water uit de kraan, terwijl kantoorbewoners de thee en koffie krijgen aangereikt.

  Dan kan je inderdaad met 250 kranen minder.

  Daar is dus wel degelijk diep over nagedacht.

  Typerend is wel dat FvW zich druk maakt om die 250 kranen en niet over de vraag of al die kantoorruimte wel nodig is.

  Wat is daar het logische antwoord waarschijnlijk op?

 2. E.Kriek
  Geplaatst op 3 augustus 2015 om 22:43 | Permalink

  Ook hier een bewuste keuze Frank.
  Een nogal makkelijke keuze in dit geval.
  De suggestie weet je te wekken dat er talloze professionals in de zorg in feite niets lopen te doen.
  Welbewust kies je hiervoor.
  Het is ook een bewuste keuze om hier het management te citeren, dat uiteraard loopt te blaten ( al dan niet gesouffleerd door een PR- bureau) dat patiënten hier niets van zullen merken.
  What else is new.
  Wat ik graag en oprecht van je zou willen weten: waarom kies je hiervoor?
  Iedereen met meer dan 3 hersencellen weet immers dat er iets niet klopt in je betoog.
  Wat bezielt je Frank?
  Word je betaald per reactie op je blog?
  Vind je het gewoon leuk om te choqueren?

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 3 augustus 2015 om 23:05 | Permalink

  Nee ik ben er niet op uit om te choqueren. En nee ik word niet betaald per reactie op de blogs. Ook wil ik niet de suggestie wekken dat talloze professionals in feite niets lopen te doen. Wel vraag ik mij af of professionals in de zorg de afgelopen (vele) jaren per se het juiste, dus het meest waardevolle, voor de patiënt of cliënt hebben gedaan. Dat is geen verwijt aan hen, het is gewoon hoe onze zorg zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Het is goed dat de kussens nu worden opgeschud. Maar als je mijn blogs vaker leest – en dat doe jij – vertel ik je met het delen van deze opvatting niets nieuws.

 4. E.Kriek
  Geplaatst op 3 augustus 2015 om 23:39 | Permalink

  Als je echt ballen zou hebben Frank, dan zou je bedanken voor de eer om betaald te worden door de professionals die jij structureel verdacht maakt.
  Een goede discussie is vaak plezierig.
  Maar als het gaat om argumenten dan laat je het wel erg vaak afweten.
  Als je consequent zou zijn, dan zou jij je los moeten maken van Artsenauto, jezelf in de markt positioneren als gezondheidsjournalist/ blogger, en leven van betalende klanten die het waard vinden om je blogs te lezen en om daarvoor te betalen.
  Opschudden dat kussen ! ; dat kussen bevalt je overduidelijk te goed.