De geleidelijke weg
Als meer zorg in de eerste lijn geleverd wordt, kan het niet anders of het aandeel van de ziekenhuizen in die zorg wordt kleiner. Toch is dit nog niet wat we zien gebeuren, blijkt uit uitspraken van Wim van der Meeren van CZ en Peter Hoppener van VGZ tijdens het congres over value based healthcare eerder deze week. Hoppener stelde hier dat bij proeftuinen voor overheveling van zorg van tweede naar eerste lijn in Eindhoven en Maastricht de capaciteit in de tweede lijn na het verdwijnen van zorgtaken toch weer wordt opgevuld. “Dan betalen we tweemaal”, zei hij.
Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Ziekenhuizen moeten zich gaan realiseren dat groei geen vanzelfsprekende optie meer is en dat het kwijtraken van zorgtaken aan de eerste lijn betekent dat het belang van de ziekenhuizen in het totale zorgaanbod afneemt. Simpeler gezegd: ze raken functies kwijt en krimpen hierdoor. Het is echter wel de bedoeling dat die krimp geleidelijk gaat, want als dit te schoksgewijs gebeurt, kunnen ziekenhuizen in acute financiële nood komen en zelfs failliet gaan. Zeker in de huidige situatie, waarin banken toch al niet staan te springen als het op financiering aankomt.
De meerjarenafspraken die zowel CZ als VGZ nu voorstaan, kunnen helpen om dit probleem te voorkomen. Vooropgesteld dat wel duidelijk is ‘dat de huidige status quo niet in beton gegoten wordt’, zoals Van der Meeren het tijdens dat congres zei. Mooie cryptobabble. Hij bedoelt natuurlijk: vooropgesteld dat duidelijk is dat het budget ieder jaar een beetje verder omlaag gaat.
6 reacties
Dhr. Hoppener heeft hier slecht gedeeltelijk gelijk. Het verschuiven van de zorg naar de eerste lijn zorgt voor kosten stijgingen in de eerste lijn. Zowel CZ als VGZ korten de eerste lijn omdat zij de groei van het volume in de eerste lijn als autonome groei zien. Hiervoor is door de verschillende branche vereniginen ruim 5 jaar geleden al gewaarschuwd. Zorgverzekeraars zijn niet geinteresseerd in de vernieuwingen en ontwikkelingen in de zorg. De nadruk ligt alleen op kosten. En als het zo is dat zorgtaken worden opgevuld dan is er kennelijk een vraag naar. Zo werkt een markt economie
Erik Vooren
9 oktober 2014 / 13:15Is er vraag naar of wordt er aanbod gecreëerd?
Frank van Wijck
9 oktober 2014 / 14:16Beiden FvW.
We weten dat als het om zorg gaat er vaak meer vraag dan aanbod is. Er zijn wachtlijsten in verschillende takken van de gezondheidszorg. Wanneer er dan een nieuwe aanbieder bijkomt heeft die vaak geen moeite omzet te maken. En dat weten beleidsmakers en verzekeraars ook. Kijk naar het beleid in Nederland, nieuwe aanbieders worden – bv in de GGZ- gewoon niet gecontracteerd. Zou in een vrije markt natuurlijk wel moeten. Sterker nog, daar zou een contract al niet nodig moeten zijn.
We weten ook uit andere branches dat aanbod vraag creëert.
Bij de HA geldt geen eigen risico, in het ziekenhuis wel, dus op moment dat je zorg verplaatst naar de eerste lijn zal er een groep mensen zijn die bepaalde zorg wél wil afnemen, waar die hem in een eerdere situatie in het ziekenhuis níet wilde afnemen.
Alberts
9 oktober 2014 / 16:11Beste Frank,
Mooi term: cryptobabble.
Toch was dat niet perse wat ik bedoelde.
Ik de eerste plaats gaat het erom dat verplaatsing van functies aan de orde moet kunnen zijn. Het debat “concentratie en spreiding”.
En ja, als er minder zorg wordt geleverd, hoeft er ook minder premiegeld aan besteed te worden.
Wim van der Meeren
10 oktober 2014 / 12:31Verplaatsing van zorg moet zeker aan de orde zijn: van tweede naar eerste lijn en ook bv van paramedische zorg in het speciaal onderwijs naar de eerste lijn. Dat er daar dan groei komt lijkt me, zoals ook hierboven aangegeven, duidelijk. Ik hoor van zorgverzekeraars echter niet dat dit gewaardeerd wordt in capaciteit. Als reden wordt inderdaad onder meer aangegeven dat de tweede lijn nog niet krimpt. Als er meer zorg wordt geleverd moet er ook meer premiegeld worden besteed zou ik zeggen tegen dhr van der Meeren.
Dienie Koolen
10 oktober 2014 / 23:52Waarom wordt meerwerk beloond met een korting omdat het macrobudget is overschreden?
Ik durf te beweren dat 24uurs palliatieve zorg geleverd aan mijn eigen patiënten amper ziekenhuisopnames oplevert, terwijl dit in de landelijke getallen niet naar voren komt. Minder dan 1 op 10 van mjn patienten overlijdt in het ziekenhuis maar gewoon thuis, niet eens in een Hospice en zo aan te tonen. De minister komt met haar BKZ aan en NZa voert een tarief in om dit uit te voeren: verlaging vergoeding palliatieve zorg door de eigen huisarts. Van der Meeren kan zich, net als VGZ, lekker verschuilen achter: “het is een besluiten van de NZa”.
Voor volgend jaar zal bij mij dus gelden: geen palliatieve zorg meer te verlenen na kantooruren. Aan schofferen komt eens een eind.
G K Mitrasing
11 oktober 2014 / 10:55