De grote uitdaging

‘Een grote uitdaging’ noemen de Santeon ziekenhuizen hun beslissing om naast de medisch-technische prestaties die zij leveren ook te meten in hoeverre de levenskwaliteit van patiënten er door de behandeling op vooruit gaat. Maar wat een waardevolle uitdaging is het ook.

Doel is middels een gevalideerde meting en rapportage, gegevens over het dagelijks leven van de patiënt te koppelen aan de medische behandeling. De Santeon ziekenhuizen willen hiermee de medisch specialist uitdagen om op een andere manier naar de behandeling te kijken. Terecht, want de beste medisch-technische behandeling is niet altijd de beste behandeling vanuit het oogpunt van kwaliteit van leven van de individuele patiënt.

Immers: zo veel patiënten, zo veel opvattingen over kwaliteit van leven. Een 79-jarige man die vindt dat zijn actieve seksuele jaren achter zich liggen, zal bij prostaatkanker een andere invulling geven aan het begrip kwaliteit van leven dan een 79-jarige met dezelfde ziekte die net een nieuwe vriendin heeft. Een vijftiger die na een rugingreep weer pijnvrij kan bewegen, kan heel tevreden zijn over zijn behandeling. Maar als die vijftiger een fervent sporter is en ook na de ingreep niet meer op zijn oude sportniveau kan komen, zal de ervaren kwaliteit heel anders zijn.

Wat logisch om als behandelaar rekening te houden met deze individuele aspecten, denk je dan onwillekeurig. Maar we weten dat dit helaas toch lang niet altijd gemeengoed is. Als dit vanaf nu binnen de Santeon ziekenhuizen structureel wél het geval is, weet ik wel naar welk ziekenhuis ik wil als het nodig is.

Delen