De grote uitdaging
‘Een grote uitdaging’ noemen de Santeon ziekenhuizen hun beslissing om naast de medisch-technische prestaties die zij leveren ook te meten in hoeverre de levenskwaliteit van patiënten er door de behandeling op vooruit gaat. Maar wat een waardevolle uitdaging is het ook.
Doel is middels een gevalideerde meting en rapportage, gegevens over het dagelijks leven van de patiënt te koppelen aan de medische behandeling. De Santeon ziekenhuizen willen hiermee de medisch specialist uitdagen om op een andere manier naar de behandeling te kijken. Terecht, want de beste medisch-technische behandeling is niet altijd de beste behandeling vanuit het oogpunt van kwaliteit van leven van de individuele patiënt.
Immers: zo veel patiënten, zo veel opvattingen over kwaliteit van leven. Een 79-jarige man die vindt dat zijn actieve seksuele jaren achter zich liggen, zal bij prostaatkanker een andere invulling geven aan het begrip kwaliteit van leven dan een 79-jarige met dezelfde ziekte die net een nieuwe vriendin heeft. Een vijftiger die na een rugingreep weer pijnvrij kan bewegen, kan heel tevreden zijn over zijn behandeling. Maar als die vijftiger een fervent sporter is en ook na de ingreep niet meer op zijn oude sportniveau kan komen, zal de ervaren kwaliteit heel anders zijn.
Wat logisch om als behandelaar rekening te houden met deze individuele aspecten, denk je dan onwillekeurig. Maar we weten dat dit helaas toch lang niet altijd gemeengoed is. Als dit vanaf nu binnen de Santeon ziekenhuizen structureel wél het geval is, weet ik wel naar welk ziekenhuis ik wil als het nodig is.
5 reacties
‘Als dit vanaf nu binnen de Santeon ziekenhuizen structureel wél het geval is, weet ik wel naar welk ziekenhuis ik wil als het nodig is’.
Als is verbrande Turf. Eerst maar eens waarmaken en dan de certificering en dan de contractering. Afschaffing van art 13 Zvw en voortgaande contractering op volume basis en marktverdeling onder resterende ziekenhuizen heeft zo zijn gevolgen voor de keuzevrijheid van de verplicht verzekerde met een 4x modaal inkomen. En dan nog moet je soms flink door sparen om de rekening te kunnen betalen.
Voordat je dan gaat toch maar even bellen naar je verzekeraar om te vernemen of je daar wel naar toe mag gaan voor die aandoening. Anders kan de rekening weleens flink tegenvallen.
Ook bij Santeon Ziekenhuizen werken ze niet gratis en ook Santeon Ziekenhuizen weten niet of zij voor alle aandoeningen bij alle verzekeraars wel zijn gecontracteerd. Kan ieder jaar verschillen. Met alle mogelijke variabelen van dien.
Vooraf maar een keuze maken voor welke aandoening je je laat verzekeren die door Santeon Ziekenhuizen zijn gecontracteerd?
En dan bidden dat je geen andere aandoening krijgt?
Anders zul je toch naar CZ moeten voor de Lourdes polis.
anh jansen
22 mei 2014 / 12:01De Lourdes polis lijkt mij een beetje overdadig. Doe mij dan maar gewoon een restitutiepolis.
Frank van Wijck
22 mei 2014 / 12:06Ook bij een restitutie polis naar NL model ben je niet zeker van 100% vergoeding en ook niet zeker van de te leveren kwaliteit. Restitutie verzekeraars gaan contracten aan met zorgverleners en staan dan toe dat rekeningen automatisch gaan van zorgverlener naar verzekeraar. De voorwaarden blijven geheim, maar hebben altijd een financiële reden. Ga je toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener dan vergoed de restitutie verzekeraar het marktconforme schade bedrag. Zie dan maar eens achter het marktconforme bedrag te komen.
Sinds 2006 hebben restitutie verzekeraars hun polisvoorwaarden onder druk van VWS steeds meer aangescherpt. BKZ blijft ook voor restitutie verzekeraars van kracht al verzet EU wet en regelgeving zich hiertegen. Dat is ook de reden van het doorvoeren van hinderpalen voor verzekerden. Grensoverschrijdende zorg is zo een ventiel. Dat is met schrappen van art 13 effectief gestopt.
Lourdes polis dan toch maar of het gezond verstand gebruiken?
In ieder geval is het systeemmodel Zorgstelsel 2006 een gelopen race en een blijvertje en daarmee een lachertje.
Allemaal op een EU partij stemmen en tzt komt alles toch nog goed. Nederland is geen eiland. Maar ja, welke partij? CDA? Dan krijg je Bunga Bunga Forza Italia erbij. Buma aan de Bunga Bunga? Dat is onverzekerbare zorg. Daar helpt Lourdes niet tegen.
Dan maar Groenlinks. Daar komen Zweedse piraten bij.
anh jansen
22 mei 2014 / 12:32Bij MST Enschede afdeling reumatologie is deze continue en structurele meting van kwaliteit van leven, naast de reumaspecifieke pijnscore, werkelijkheid bij elk poli-bezoek.
Dat is de inspiratie om het breder in Santeon verband te gaan uitproberen.
Bas Leerink
22 mei 2014 / 22:07Heel goed dat dit gebeurt Bas, die kant moet het uit.
Frank van Wijck
22 mei 2014 / 22:28