De hoofdprijs

Mooi is die oproep aan de ziekenhuizen van minister Edith Schippers “om de prijzen meer in lijn te brengen met de kostprijzen”. Ik snap dat een minister zich een beetje netjes hoort uit te drukken, maar in dit zinnetje valt natuurlijk heel eenvoudig tussen de regels door te lezen wat ze écht bedoelt: ‘Hou eens op de patiënten een rad voor ogen te draaien, ziekenhuizen’.

Transparantie over ziekenhuisprijzen leidt er volgens haar toe dat patiënten een betere afweging gaan maken bij de keus tussen verschillende zorgaanbieders. Critici zijn snel geneigd om te zeggen dat dit onzin is omdat je al lang je eigen risico het op gesoupeerd voordat je aan ziekenhuisbehandeling toekomt, maar dat is te kort door de bocht. We betalen ook nog allemaal een zorgpremie tenslotte. En als meer mensen bij de keus van hun behandeling rekening gaan houden met de prijs daarvan, hoeven we met zijn allen voor die zorgpremie ook niet de hoofdprijs te betalen.

Het is dan ook goed nieuws dat na CZ ook Zilveren Kruis en VGZ de tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar willen gaan maken. De waarschuwing van NVZ vereniging van ziekenhuizen dat dit een prijsopdrijvend effect zal hebben, is tamelijk doorzichtig. De ziekenhuizen beseffen gewoon dat ze wat uit te leggen hebben aan hun klanten als een behandeling bij de een € 3.194,92 kost en bij de ander € 4.348,29. En het ziekenhuis dat de hoofdprijs vraagt, beseft ook dat het niet zomaar recht heeft om te zeggen ‘Bij ons is de kwaliteit hoger’. Want staaf dat maar eens met feiten en cijfers als de patiënt daarop doorvraagt. Ik daag de ziekenhuizen van harte uit om dat te doen.

Delen