De juiste basis

Een terechte aanbeveling op het juiste moment van hoogleraar zinnige zorg Sjoerd Repping aan de ziekenhuizen en medisch specialisten: geef bij de inhaalzorg voorrang aan operaties die bewezen meerwaarde hebben.

Repping verwijst hierbij niet alleen naar het raamwerk dat de Federatie Medisch Specialisten al publiceerde om ziekenhuizen te helpen kiezen welke patiënten het eerst aan de beurt zijn. Hij noemt ook het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik, waarin in kaart wordt gebracht welke zorg wel en niet zinvol is.

Dat tweede document is – hoewel nog under construction – een waardevolle aanvulling op het eerste, omdat het inzicht biedt in de vraag voor welke operatieve behandelingen niet-operatieve alternatieven bestaan. Het bekende voorbeeld is natuurlijk de fysiotherapie bij een gescheurde meniscus.

‘Uitgaand van primum non nocere hoorde die vraag altijd al de basis te zijn.’

Terecht stelt Repping dat de focus op zinnige zorg nu dringender is dan ooit tevoren. Anderzijds, er zou geen crisis nodig moeten zijn om medisch specialisten zich bij iedere patiënt de vraag te laten stellen of een operatie wel de beste keus is. Uitgaand van primum non nocere hoorde die vraag altijd al de basis te zijn.

Natuurlijk hoort daar dan wel bij dat de patiënt ook accepteert dat een operatie op dat moment niet de beste keuze is. Shared decision making speelt hierbij een doorslaggevende rol.

Maar het zou ook geen kwaad kunnen iedereen al voordat hij patiënt wordt wat basiskennis mee te geven over wat de waarde van medisch handelen (en in breder perspectief: gezondheidszorg) is, en de beperking daarvan. Gewoon op school bijvoorbeeld.

Delen