De juiste uitkomst

In mijn gedachten schreef ik gisteren aan het begin van de avond twee varianten van mijn blog voor vandaag. In de eerste was staatssecretaris Martin van Rijn afgetreden en wist ik even niet hoe ik na die constatering verder moest schrijven. In de tweede bleef hij aan en kon ik vaststellen dat ik dit de juiste uitkomst van het gisteren gevoerde debat over het PGB vond.

Ik weet het: wie incompetent is, moet het veld ruimen. Maar hoewel Van Rijn zeker wat te verwijten valt inzake het PGB – net als staatssecretaris Jetta Klijnsma en de top van de SVB trouwens – kun je veel over Van Rijn zeggen, maar nu juist niet dat hij incompetent is. Hij heeft die decentralisaties in de langdurige zorg toch maar wél voor elkaar gekregen en ik kan me niemand voor de geest halen die dat in zijn plaats had bewerkstelligd. Ook kan ik zo gauw niemand bedenken die de oplossing voor de nu bestaande problemen met het PGB wél al had gerealiseerd. D66 had dus gelijk die motie van wantrouwen tegen Van Rijn niet te steunen.

Van Rijn voelt zich verantwoordelijk voor de nu bestaande situatie. “Op het moment dat je verantwoordelijkheid neemt voor de verandering, neem je ook verantwoordelijkheid voor de fouten die daarbij gemaakt zijn”, zei hij gisteren. Hij heeft gelijk, en hem wegsturen zou weinig zin hebben. Ik zou juist eerder zeggen: je mag pas weg als je dit probleem hebt opgelost. Opstappen zou te gemakkelijk zijn.

Delen