De ladder op

Kent u als huiseigenaar het beklemmende gevoel van het beklimmen van een hoge ladder, die u zelf tegen het huis zet, waar wat wind bij komt en dat u dan bij elke stap de ladder een beetje voelt meegeven? Ik ken het van de periodieke schilderbeurt en kan u verzekeren: het is geen prettig gevoel. Misschien gaat u de ladder al niet eens op en heeft u daar ‘mannetjes’ voor.

Misschien dat er enige fantasie voor nodig is, maar hierin schuilt een verhaal over beleggen, spreiding en de destructieve werking van inflatie op uw spaargeld. Waarom zou u uw huis, een kostbaar bezit, eigenlijk schilderen? Om het hout te beschermen tegen de verwoestende invloed van zon, regen, vrieskou en de afwisseling daarvan. Als u de ladder niet tegen het huis zet, verarmt langzaam uw bezit. Zie dat als spaargeld dat dikwijls de inflatie niet eens goedmaakt. Stilstand is achteruitgang.

Spaargeld maakt dikwijls niet eens de inflatie goed

Als u de ladder wel tegen het huis zet (u gaat beleggen en neemt risico met het spaargeld dat u kunt missen), kan dat uw huis zelfs in waarde laten stijgen. Uw huis strak in de lak tijdens de ‘Open Huizen Dagen’ verkoopt toch een stuk makkelijker. Maar dat wiebelen… zie dat als koersen die op en neer gaan. De wind kan verder opsteken en dan bestaat het gevaar dat u met kwast en al van de ladder waait. Misschien dan toch de ladder wat minder steil tegen de muur zetten, de basis dus wat breder maken. Uw beleggingen goed spreiden, geeft meer stabiliteit. De kans op het hoogste rendement geeft u weg, maar u heeft zo ook geen total loss als er een bedrijf of een sector onderuitgaat.

Ten slotte: is het wel voor iedereen verstandig om met de eigen ladder het huis te schilderen? Misschien heeft een professionele schilder beter materiaal, een vastere hand en leidt dat ondanks de kosten tot een beter resultaat. Niet iedereen hoeft dus zelf de ladder op om z’n bezit te beschermen.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

 

Delen