De leuke dingen

Laat het maar aan De Speld over om overal een grap van te maken, ook van het voorstel voor een tijdelijk vuurwerkverbod. In Nederland kan en mag dat en dat is een groot goed.

Het voorstel voor een tijdelijk verbod op bijna alle vuurwerk komt van de partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Erik Ziengs van de VVD laat meteen onomwonden weten niets in het voorstel te zien: “Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken van de mensen en daar moeten ze mee ophouden.” Het CDA is in ieder geval wat genuanceerder, door te laten weten op dit moment nog geen ja of nee te zeggen, maar het in overweging te nemen.

‘Voor ziekenhuispersoneel behoren vuurwerkslachtoffers temidden van alle hectiek van coronacrisis niet tot de leuke dingen’

Cynisme regeert bij degene die op Twitter op de woorden van Ziengs reageerde met de stelling dat onder ‘leuke dingen’ natuurlijk vingers, handen en ogen moeten worden verstaan. Maar dit verhult niet dat de twee partijen die met het voorstel komen wel een punt hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat nu in Vlaanderen in de ziekenhuizen gebeurt. In Nederland is de situatie niet zo heel veel rooskleuriger.

Dan kun je wel volksfeesten laten doorgaan met het argument dat ‘ze’ niet het recht hebben om ons alle leuke dingen af te pakken. Maar ga er niet vanuit dat voor ziekenhuispersoneel te midden van alle hectiek die de coronacrisis met zich meebrengt, ook nog slachtoffers moeten behandelen die voorkomen kunnen worden tot de leuke dingen behoort.

Delen