De minister windt er doekjes om

De antwoorden van Edith Schippers (VWS) op Kamervragen van de SP en de PvdA over de aanstelling en taakopdracht van de verkenners extramurale farmacie staan bol van zinsneden als: “…ontbreekt mij een overzicht om hier een volledig antwoord op te kunnen geven”,  “Daar wil ik niet op vooruitlopen” en “Het is nog te vroeg om…”. Kortom: ze wil precies weten waarover ze het heeft voordat ze al te concrete uitspraken doet. En ze lijkt geen haast te hebben.

Op zich is dit te billijken, maar ondertussen wordt het veld geconfronteerd met de gevolgen van het beleid op het gebied van de openbare farmacie. Het aantal gevestigd en tweede openbaar apothekers daalt en het aantal apothekersassistenten groeit nauwelijks. Wat wel groeit, is het aantal apotheken dat financieel knel komt te zitten. Deze reactie (van Meijer, Apeldoorn, op farmaactueel.nl) spreekt boekdelen: “Als je net als de collega in Amsterdam zuidoost 12 mille per jaar overhoudt kun je beter achter de vuilniswagen gaan lopen, ook een eerbaar beroep, lekker buiten, geen gezeik aan je kop en levert aanzienlijk meer op dan 12 mille.” De scherpste reactie (op de verkenners die Schippers heeft aangesteld om de situatie in de openbare farmacie in kaart te brengen), komt echter op het conto van apotheker J.C. Kortekaas: “Wie ooit Stratego heeft gespeeld, weet hoe nuttig verkenners zijn. Je hebt er acht maar soms sneuvelen ze te snel. Edith weet wel hoe Stratego te spelen.”

Met andere woorden: de oplossing zal niet van politiek Den Haag komen. Het veld zal zelf de kracht moeten vinden om als eenheid naar buiten te treden met een oplossing voor behoud van de soort. Defensief cynisme gaat de strijd niet winnen.

Delen