De minister windt er doekjes om

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De antwoorden van Edith Schippers (VWS) op Kamervragen van de SP en de PvdA over de aanstelling en taakopdracht van de verkenners extramurale farmacie staan bol van zinsneden als: “…ontbreekt mij een overzicht om hier een volledig antwoord op te kunnen geven”,  “Daar wil ik niet op vooruitlopen” en “Het is nog te vroeg om…”. Kortom: ze wil precies weten waarover ze het heeft voordat ze al te concrete uitspraken doet. En ze lijkt geen haast te hebben.

Op zich is dit te billijken, maar ondertussen wordt het veld geconfronteerd met de gevolgen van het beleid op het gebied van de openbare farmacie. Het aantal gevestigd en tweede openbaar apothekers daalt en het aantal apothekersassistenten groeit nauwelijks. Wat wel groeit, is het aantal apotheken dat financieel knel komt te zitten. Deze reactie (van Meijer, Apeldoorn, op farmaactueel.nl) spreekt boekdelen: “Als je net als de collega in Amsterdam zuidoost 12 mille per jaar overhoudt kun je beter achter de vuilniswagen gaan lopen, ook een eerbaar beroep, lekker buiten, geen gezeik aan je kop en levert aanzienlijk meer op dan 12 mille.” De scherpste reactie (op de verkenners die Schippers heeft aangesteld om de situatie in de openbare farmacie in kaart te brengen), komt echter op het conto van apotheker J.C. Kortekaas: “Wie ooit Stratego heeft gespeeld, weet hoe nuttig verkenners zijn. Je hebt er acht maar soms sneuvelen ze te snel. Edith weet wel hoe Stratego te spelen.”

Met andere woorden: de oplossing zal niet van politiek Den Haag komen. Het veld zal zelf de kracht moeten vinden om als eenheid naar buiten te treden met een oplossing voor behoud van de soort. Defensief cynisme gaat de strijd niet winnen.

2 Reacties Reageer zelf

 1. JD Uithof
  Geplaatst op 28 februari 2013 om 10:21 | Permalink

  Het begint een beetje te lijken op een wedstrijdje tijdrekken: hoe langer het duurt hoe meer geld er uit de apotheken geperst kan worden.
  Ik ga er van uit dat er na deze verkenning een task-force wordt ingesteld, ondersteund door wat werkgroepen. Deze zal in 2015 komen met een verslag waarvan de belangrijkste conclusie is dat er meer onderzoek nodig is. Hiervoor wordt een commissie van wijze mannen benoemd, bestaande uit een willekeurige collectie occasion-politici (Robin Linschoten heeft zich al gemeld) aangevuld met wat OBN leden.
  Deze komt in 2017 met het advies dat de nog resterende 300 apotheken het best gesloten kunnen worden omdat er toch geen landelijke dekking meer is. Bovendien is het aantal farmaciestudenten met 5 nieuwe aanmeldingen onvoldoende om een nieuwe start te maken.
  Nederland is daarmee het enige beschaafde land zonder apotheken geworden.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 28 februari 2013 om 10:28 | Permalink

  Ook weer redelijk cynisch natuurlijk, maar ik denk dat je wel eens dichter bij de waarheid zou kunnen zitten dan je vermoedt. De enige oplossing is: zelf als beroepsgroep een businessmodel schrijven dat helder maakt welke openbare farmacievoorziening minimaal nodig is om landelijke dekking te bieden voor verantwoorde eerstelijns farmaceutische zorg. Het is onontkoombaar dat daaruit een soberder beeld komt dan de openbare farmacievoorziening die op dit moment in Nederland bestaat. Met de berichtgeving van eerder deze week (“Preferentiebeleid verzekeraars bespaart 750 miljoen”) is duidelijk dat niemand anders dan de openbare apothekers zelf zich gaat inzetten voor behoud van alle openbare apotheken die ons land nu telt.