De nieuwe Edith

Edith Schippers duikt bij de vraag of ze nog een termijn als minister van VWS ambieert. Via Twitter vroeg ik wie mensen als een goede opvolger zien en waarom.

Martin van Rijn scoorde hoog, omdat hij dingen voor elkaar krijgt en zich goed staande houdt in debatten. Ook André Rouvoet, Pauline Meurs, Diana Monissen, Ella Kalsbeek, Jan Kremer, Wouter Bos en Yvonne van Rooij werden genoemd, als ervaren bestuurders met gezag. Eén keer werden genoemd Halbe Zijlstra (politieke ervaring, kan tegen een stootje en durft leiding te nemen), Roger van Boxtel (combinatie van ervaring in de politiek met praktijkervaring in het zorgveld), Renske Leijten (omdat zij zich tegen het huidige kabinetsbeleid in de zorg keert), Loek Winter (omdat hij durft te innoveren) en Marcel Levi (ervaring als dokter en bestuurder).

Stuk voor stuk stevige namen, maar grotendeels weinig verrassend of vernieuwend. Huisarts Bart Bruin stelde voor de grap zichzelf kandidaat (“Ook volkomen incompetent maar met veel meer goede wil”), maar noemde vervolgens Michael Keizer (directeur AZG-missie Myanmar). Ook interessant was Ronnie van Diemen (integer, verbindend en durft over haar schaduw te stappen), die twee keer genoemd werd. Of Laurent de Vries, die wel wil als duobaan met Cathy van Beek (die helaas niet wil). En – verrassend maar leuk om over na te denken – Peter van Uhm, wegens ervaring in grote organisaties, analytisch vermogen, strategisch inzicht en een gebrek aan noodzaak vrienden te maken voor zijn carrière. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk. Iemand anders noemde overigens ‘rattigheid’ als noodzakelijke eigenschap, en ook die kan ik plaatsen. Anderen konden het niet laten direct de voorkeur van enkele reageerders af te kraken, altijd leuk vermaak.

En Kamerleden? Alleen Arno Rutte reageerde: “Grapjas ;-)”. Misschien wel, maar regeren is vooruitzien, toch?

Delen