De nieuwe werkelijkheid

Zorgverzekeraar Achmea zorgt voor onrust in de tent. Het presenteert minimum kwaliteitsnormen voor zeven kankeroperaties en het lijkt erop dat tien ziekenhuizen voor al deze operaties geen enkele norm halen. De vrees is natuurlijk dat zij niet meer gecontracteerd zullen worden.

Meteen buitelen de ‘verdachte’ ziekenhuizen over elkaar heen om duidelijk te maken dat Achmea onzin uitkraamt. De MCA Gemini Groep laat weten onaangenaam verrast te zijn, omdat beide ziekenhuizen wel degelijk aan de gestelde normen voldoen. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen komt met dezelfde boodschap. En het Leids Universitair Medisch Centrum zegt uitstekende zorg bij kanker te leveren, maar pas kort met Achmea in gesprek te zijn zodat de gegevens nog niet in de lijst van deze zorgverzekeraar zijn opgenomen.

Achmea reageert nuchter op alle commotie. Het stelt dat de lijst iedere week zal worden aangepast en dat de bron van de commotie (Zorgvisie) de eerste lijst verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Ondertussen stellen de ziekenhuizen zich op het standpunt dat het verstrekken van onjuiste informatie door de zorgverzekeraar tot onrust onder patiënten kan leiden. Een standpunt waarmee ze niet lang zullen wegkomen. Die eerste lijst van Achmea mag dan voor onrust zorgen, maar de toon is gezet. Als een zorgverzekeraar vraagt voor een bepaalde datum gegevens aan te leveren en de ziekenhuizen doen dit niet, dan kan de zorgverzekeraar niet anders handelen dan de in gebreke gebleven ziekenhuizen niet positief beoordelen. Zo komen ze dan ook in de publiciteit.

Aan dit gegeven zullen de ziekenhuizen moeten wennen, gelet op de sturende rol die Edith Schippers (VWS) voor de zorgverzekeraars in petto heeft. De ziekenhuizen laten zien wat ze waard zijn, of ze staan toe dat een ander hun levensloop schrijft. Zo simpel is het.

Delen