De oudste truc
Het is de oudste truc ter wereld en we trappen er toch allemaal iedere keer weer in. Wat doet een overheid die ziet dat de kosten op een bepaald dossier zo enorm uit de hand lopen dat ingrijpen onontkoombaar wordt? Die laat een van haar adviesorganen een bezuinigingsvoorstel schrijven dat zo intens belachelijk is dat de hele samenleving op zijn achterste benen staat. Het werkt altijd, kijk maar naar dat advies van het College voor Zorgverzekeringen over de psychische zorg.
De overheid wil natuurlijk niet echt al die bezuinigingen doorvoeren die het CVZ voorstelt. Ze wil ons gewoon in één keer wakker schudden én monddood maken. Op basis van onze verontwaardiging kan ze nu zeggen: ‘Rustig maar, het was slechts een voorstel en zo bont gaan we het heus niet maken. Het belangrijkste is dat u begrijpt dat bezuinigen echt nodig is.’ En dan komen er vervolgens reële bezuinigingen uit waarmee we nog bijna blij zijn ook. ‘Maar goed dat we er massaal tegen in verzet zijn gekomen. Het had veel erger kunnen aflopen’, zeggen we dan.
O ja, nu we het er toch over hebben: de duimen van André Rouvoet worden er zo moe van om iedere keer weer via social media uit te leggen dat het CVZ een overheidsorgaan is en dus géén belangenpartij van zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars krijgen namelijk altijd de volle laag als het CVZ iets zegt dat we niet leuk vinden. En Rouvoet blijft dan toch steeds weer beleefd uitleggen hoe het zit, maar de beste man heeft heus wel wat beters te doen.
6 reacties
Het CVZ is een overheidsorgaan, maar de overheid is een verziekeringsorgaan.
Hier is Rouvoet een case in point, als Van Boxtel en vele ambtenaren die hen zijn voorgegaan.
Kom nou, zeg!
B. Bruijn, huisarts
24 januari 2013 / 08:41Correcte analyse van FvW. Het gaat natuurlijk om het behalen van de taakstelling bezuiniging Lage Ziektelast van 1.3 miljard euro.
Wat is Lage Ziektelast? Hete aardappel die blijft steken tenzij je er een klap op geeft. Dan wordt die in 1 moeite door geslikt.
De klap is de voorgestelde bezuiniging op de GGZ. Hoog inzetten op een ander terrein om de lage inzet elders binnen te harken. Zo werkt dat.
Die GGZ besparing gaat dus niet door. Voor de helft van de prijs wel de Lage Ziektelast. Dat is dan toch minder bezwaarlijk?
En dat zal worden geaccepteerd.
Alle plannen van CvZ worden in de achterkamertjes voorgelegd aan de koepels en belangenbehartigers. Hierin zitten ZN en ZN-leden vooraan en met de grootste mond. Die verwarrende naam gaat binnenkort verdwijnen. Dan wordt het allemaal nog verwarrender: Zorginstituut Nederland. ZiN.
De verzekeraars hebben daar in ieder geval zin in.
ANH Jansen
24 januari 2013 / 11:46Heerlijk doorzichtig inderdaad. Wat nu eerst nog gaat volgen zijn wat onderzoekjes waaruit blijkt dat de GGZ haar werk niet goed doet en dan is het weer klaar.
JD Uithof
24 januari 2013 / 12:56En Rouvoet maar doen alsof zorgverzekeraars geen énkele vinger in de pap hebben bij vaststelling basispakket….
Anneke Bakker
24 januari 2013 / 13:00ZN en ZN-leden hebben natuurlijk invloed op het basispakket. Het budget voor de zorguitgaven wordt bepaald door VWS/MinFin/CPB. Aan de hand daavan wordt de rekenpremie berekend. Vervolgens wordt het basispakket voorgesteld door het CvZ. Dan komen de verzekeraars aan de beurt om te zeggen of het basispakket en de rekenpremie voor hen haalbaar zijn. De verzekeraars hebben daarvoor de beschikking over historische informatie in hun databanken. Dan is het een kwestie van extrapoleren en creatief schuiven met posten om te stellen dat het basispakket er werkelijk waar niet uit kan. Dat is dan het onderhandelingsspel tussen CvZ en ZN/ZN-leden en VWS.
Verzekeraars hebben dan ook een geweldig dikke vinger in de pap waarin zij maar al te graag roeren; zonder winstoogmerk!
ANH Jansen
24 januari 2013 / 18:18