De oudste truc

Het is de oudste truc ter wereld en we trappen er toch allemaal iedere keer weer in. Wat doet een overheid die ziet dat de kosten op een bepaald dossier zo enorm uit de hand lopen dat ingrijpen onontkoombaar wordt? Die laat een van haar adviesorganen een bezuinigingsvoorstel schrijven dat zo intens belachelijk is dat de hele samenleving op zijn achterste benen staat. Het werkt altijd, kijk maar naar dat advies van het College voor Zorgverzekeringen over de psychische zorg.

De overheid wil natuurlijk niet echt al die bezuinigingen doorvoeren die het CVZ voorstelt. Ze wil ons gewoon in één keer wakker schudden én monddood maken. Op basis van onze verontwaardiging kan ze nu zeggen: ‘Rustig maar, het was slechts een voorstel en zo bont gaan we het heus niet maken. Het belangrijkste is dat u begrijpt dat bezuinigen echt nodig is.’ En dan komen er vervolgens reële bezuinigingen uit waarmee we nog bijna blij zijn ook. ‘Maar goed dat we er massaal tegen in verzet zijn gekomen. Het had veel erger kunnen aflopen’, zeggen we dan.

O ja, nu we het er toch over hebben: de duimen van André Rouvoet worden er zo moe van om iedere keer weer via social media uit te leggen dat het CVZ een overheidsorgaan is en dus géén belangenpartij van zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars krijgen namelijk altijd de volle laag als het CVZ iets zegt dat we niet leuk vinden. En Rouvoet blijft dan toch steeds weer beleefd uitleggen hoe het zit, maar de beste man heeft heus wel wat beters te doen.

Delen