De Pijp uit
De beschuldigende vinger van Maatschap Apotheken de Vijzel wijst maar één kant op bij de bekendmaking dat Kring-apotheek de Vijzel in de Amsterdamse binnenstad moet sluiten: “Door het financiële beleid van de zorgverzekeraars en de overheid leed de apotheek de laatste jaren forse verliezen.” De apotheek, gevestigd aan Ceintuurbaan 398, sluit dus op 1 juni zijn deuren. Maar de zorg komt niet in gevaar, zo blijkt uit de brief die de maatschap hierover verspreidt, want de Kring-apotheken De Pijp, Van Wou en Ferdinand Bol blijven open.
Ik denk dan ook dat de zorgverzekeraars en de overheid niet heel erg schrikken van dit besluit van de maatschap. Als zij een bericht over de sluiting zouden publiceren, zou dat er waarschijnlijk eerder zo uitzien: “Toen de bomen in de openbare farmacie nog tot in de hemel groeiden, lukte het Kring-apotheek om in de Amsterdamse Pijp op loopafstand van elkaar vier apotheken te vestigen. Nu ons beleid die groei heeft beknot, lukt het de organisatie niet meer om hiervoor een verdienmodel overeind te houden, en sluit een van deze vier vestigingen.”
Klanten van De Vijzel moeten dus vanaf 1 juni iets verder lopen, om de dichtstbijzijnde vestiging aan de Kuipersstraat te bereiken (vestiging De Pijp). Een kleine 300 meter gok ik, als ik een beetje mag vertrouwen op mijn kaartleeskunde. Ik verwacht geen volksopstand.
15 reacties
Betreffende deze specifieke situatie ben ik het er mee eens dat het niet schokkend voor verzekeraars en/of patiënten zal zijn.
Echter, vergeet nu alsjeblieft niet dat de financiële situatie voor ALLE apotheken/apotheekhoudend huisartsen uiterst beroerd is en ongetwijfeld beroerder zal worden, met alle gevolgen (lees: sluitingen) vandien.
Ik denk niet dat de eerder genoemde kaartleeskunde dan zelfs maar gebruikt hoeft te worden om de gevolgen voor patiënten te overzien.
Ik neem aan dat auteur van dit artikel niet woont in een klein plattelandsdorp waar er, als men geluk heeft, een kleine apotheek(houdend huisarts) gevestigd is. DEZE WORDEN NIET ZO GOED BEDREIGD! Als deze gesloten worden, zijn de gevolgen niet te overzien.
Dat heet marktwerking…. of deze nu wenselijk is of niet.
Eerlijk gezegd erger ik mij aan de cynische en m.i. ondoordachte ‘kort-door-de-bocht’ toon in dit artikel.
Hannelore
15 mei 2013 / 13:32Hannelore. Ik woon in Amsterdam noord, waar – net als in de Pijp – geen gebrek aan apotheken is. De problematiek die je beschrijft, herken ik. Maar je laat één feit buiten beschouwing: zorgverzekeraars hebben de plicht om voor hun verzekerden continuïteit van zorg te garanderen. In de Pijp is die continuïteit – ook na sluiting van die ene apotheek – geen probleem, in Amsterdam noord evenmin. Mocht die continuïteit in een klein plattelandsdorp wél in het geding komen, dan heeft de zorgverzekeraar de verplichting in te grijpen.
Frank van Wijck
15 mei 2013 / 13:44Frank. Dat zorgverzekeraars deze verplichting hebben is mij zeker bekend. Echter, hoe gaan deze dit oplossen als ‘puntje-bij-paaltje’ komt? Geloof nooit dat betreffende dominante zorgverzekeraar het financiële verlies gaat compenseren.
Hannelore
16 mei 2013 / 11:56Dat zal hij wel moeten als puntje bij paaltje komt.
Frank van Wijck
16 mei 2013 / 12:06Ik dacht dat het idee dat schaalvergroting altijd efficienter en goedkoper is achterhaald was?
Of stonden ze de halve dag uit hun neus te eten?
Groen
22 mei 2013 / 18:40Juist in (volks) wijken als de pijp is het sluiten van en apotheek een klein menselijk drama. We kennen allemaal onze ouderen die al dan niet met de rollator nog net de afstand tot de apotheek kunnen afleggen, en bij wie het bezoek aan de apotheek niet slechts bedoeld is om geneesmiddelen te halen maar ook wel degelijk een sociale functie heeft, waardoor het (dreigende) isolement nog enigszins wordt doorbroken. In dat opzicht is de teloorgang van de kleine wijk apotheek voor een bepaalde groep wel degelijk rampzalig. Maar ja, het is een illusie te denken dat welke zorgverzekeraar dan ook, oog zou hebben voor dit soort zaken.
Tot slot: Niet iedereen kan 300 meter verder lopen.
e. meijer
22 mei 2013 / 20:37FvW is een broodschrijver die zijn oren laat hangen naar de zorgverzekeraars.
De zorgverzekeraars hebben nu 12 miljard op de plank liggen als buffer. ( zogenaamd in opdracht van Europa en DNB ) Daar hoor je FvW niet over.
De zorgverzekeraars maken 1,5 miljard winst : daar hoor je FvW niet over.
Ik denk dat FvW vooringenomen is.
schuiringa
22 mei 2013 / 22:44Het blijft een feit dat de zorgverzekeraars een slechte regie houden over de zorg. De verhouding tussen bezuinigingen en het leveren van goede zorg ligt ver uit elkaar. De zorg raakt steeds meer versnippert.
De ondertoon van FvW in dit verhaal bevalt mij totaal niet.Het is gezond dat de minder presterende apotheken hun deuren moeten sluiten, maar dan moet daar wel ten grondslag liggen dat het om een slechte bedrijfsvoering dan wel het leveren van slechte zorg gaat .70 % van de openbare apotheken kunnen het financieel amper bolwerken en het merendeel daarvan kent een goede bedrijfsvoering en het leveren van uitstekende zorg. Misschien moet FvW het rapport van de verkenners eens goed lezen.
kistenmacher
23 mei 2013 / 11:04@Kistenmaker: Het rapport van de verkenners is mij vertrouwd. Wat mij verbaast is hoe weinig jullie zelf in beweging komen om je toekomst actief vorm te geven. Inmiddels moet toch duidelijk zijn dat de oude, gouden tijden van de openbare farmacie nooit meer zullen terugkeren. Dan kun je in een hoekje gaan zitten klagen dat vroeger alles beter was, of je kunt stappen zetten voor behoud van de soort. Het eerste leidt tot een koude sanering, die wordt afgedwongen door derde partijen en waarop je zelf geen invloed kunt uitvoeren. Het tweede leidt tot een warme sanering. Nog steeds een sanering inderdaad, maar wel een die je meer zelf vormgeeft.
@Schuiringa: Mijn zogenaamde vooringenomenheid vind ik een typisch geval van pot verwijt ketel van jou. Je kijkt volstrekt niet over je eigen grenzen heen. Zie mijn reactie hierboven aan Kistenmaker.
Frank van Wijck
23 mei 2013 / 11:25Ik begrijp de ergernis van de respondenten goed.
U schrijft altijd over andere verdienmodellen en actief met de toekomst bezig zijn etc. etc. zonder ooit concreet te worden.
Dat werkt terecht ergernis op en klinkt allemaal veel te vrijblijvend.
Als u een mogelijkheid kent om zowel de arrogantie als het marktmonopolie van de Zorgverleners te doorbreken kunt u een godsvermogen verdienen. Zorgverzekeraars zijn gebaat bij een zo hoog mogelijke omzet ( immers ze incasseren ruim 8%) en een zo laag mogelijke schadelast. Waarbij de klant/patient ook werkelijk als een “last” wordt gezien.
De mogelijkheden zijn echter nul, zolang er geen breed gedragen publiek protest komt tegen het ringeloren van de klant/patient.Daar ligt een schone taak voor de journalistiek die toch het geweten van Nederland zouden moeten vormen. Als je, als zorgverlener,voor meer dan 60% afhankelijk bent van 1 zorgverzekeraar zul je elk aangeboden contract wel moeten tekenen. Dat is de huidige werkelijkheid en die doorbreek je niet met mooie woorden over andere verdienmodellen en actief bezig zijn met de toekomst.
Vrijblijvend en gemakkelijk.
e. meijer
23 mei 2013 / 13:22@Meijer: Je vraag verdient een serieus antwoord, en bovendien een antwoord dat niet weggestopt is als elfde reactie op een blog van anderhalve week geleden. Ik kom hier morgen in mijn nieuwe blog op terug.
Frank van Wijck
23 mei 2013 / 13:46Fantastisch idee van FvW, een warme sanering ipv de huidige ‘koude’ sanering. We houden het heft in eigen hand en verzekeraars en overheid heeft het nakijken.
Heb nu net gebeld met BENU, Kring/Alliance/Walgreens en Mediq om een warme sanering door te voeren in het exploitatie gebied Zuid Holland Midden. Zij zijn allemaal voorstander; zij sluiten hun apotheken en we gaan over op 1 apotheek, centraal gelegen, waardoor de fietstijd van de patient nog onder de 45 minuten komt te liggen. De warmte is van lange duur: betaling van de sluitingen geschiedt door jaarlijks termijnbetalingen aan de voormalige eigenaren.
Een moment, daar gaat de deurbel. Er staat een zwart busje voor de deur. 18 mannen met zwarte pakken en donkere brillen en gleufhoeden; ACM!
En daarachter een aantal Audi’s A8, MB SEL 500, RR, Bentleys met daarin chauffeurs en achterin een aantal heel duur ogende mannen in snelle pakken: de directeuren van de verzekeraars. En een connexxion busje met daarin Andre Rouvoet van ZN met roeptoeter: ZN staat voor concurrentie en marktwerking! ZN heeft de zorgplicht! ZN is ingehuurd door de politiek om e.a. te regelen! Wat in Zuid Holland Midden nu gebeurd is strijdig met Zvw, strijdig met WMG, strijdig met Mededingingsregeles! ZN heeft ACM gebeld om te handelen en zie: ACM komt direct als ZN belt. ZN kan ZN-leden niet binden, daarom komen de ZN-leden ook nog langs en om de schijn van concurrentie en marktwerking op te houden.
FvW ziet wat over het hoofd. Het enige continuum in het zorgstelsel 2006.
Meijer heeft het grootste gelijk aan zijn zijde. Een goed zorgverlener is echter niet arrogant en maakt geen misbruik van zijn ‘monopolíe’. De intrinsieke goedheid van een zorgverlener bestaat wel degelijk. De EED is nog immer de EED en iedere Rechter in dit land gaat uit van handhaving van de EED.
Dat kan over wetgeving niet worden gezegd en dat is het fundamentele verschil en fundamentele probleem in dit land.
We zien de nieuwe blog met oude wijn morgen wel verschijnen. Helaas wordt de oude wijn van FvW er niet beter op met de jaren.
ANH Jansen
23 mei 2013 / 14:36FvW: u zit werkelijk totale onzin uit te kramen door o.a. te stellen dat de apothekers zelf te weinig in beweging komen. Laat ik even duidelijk zijn en het in kindertaal uitleggen. Wat wij ook aan suggesties, innovatieve initiatieven ontplooien, het maakt allemaal niet uit. Van de 11 prestaties werd er 1 prestatie door de zorgverzekeraars ingekocht. Preferentiebeleid, historische prijzen, laagste prijsgarantie,clawback, onder couvert aanbesteden en dan als zorgverzekeraar roepen dat alles transparant is. De client snapt het niet en zelfs de zorgverzekeraars kunnen hun eigen beleid niet uitleggen aan de klanten, zodat de apotheker dit mag doen.
Ik ben per week 1 fte kwijt om aan de administratieve last te voldoen waarmee ik wordt opgezadeld. Ik hoor zorgverlener te zijn maar ben ondertussen een administratiekantoor van de zorgverzekeraar en dit wordt elk jaar alleen maar erger.
Natuurlijk ben ik het met u eens dat juist in deze tijden de ondernemende apotheker zijn kansen moet grijpen, maar dit moet wel passen in het keurslijf van de zorgverzekeraar; medicatiebeoordelingen worden vergoed, maar maximaal 100 per jaar. Stel je voor dat ik er te veel van ga doen!
kistenmacher
23 mei 2013 / 19:36@ Jansen: Ik schenk geen wijn, maar koffie. En daarvan hebben jullie blijkbaar een forse dosis nodig om wakker te worden voor de realiteit van vandaag.
@Kistenmacher: Ik zeg niet dat jullie niets doen. Voor PW schreef ik een hele serie artikelen over de richtlijnontwikkeling van de KNMP en de implementatie daarvan, dus ik weet wel beter. Wat ik zeg is dat jullie nu het verkeerde doen, of in ieder geval het juiste achterwege laten. Maar nogmaals: ik kom hier morgen op terug.
Frank van Wijck
23 mei 2013 / 19:50CZ directeur W vd Meeren noemt het contracteerbeleid van CZ een vorm van creatieve destructie: gaan tot en met het gaatje en zien of de toezichthouder de stop nog kan vinden en deze wil en mag plaatsen van de Minister. De laatste aanbesteding van CZ is blijkbaar op een totale mislukking uitgeschreven; geen koekhappers meer! Zou een “zorg” inkoper toch te denken moeten geven. Nacht und Nebel waarbij de Nebel wat is opgetrokken.
Koffie komt in alle soorten en maten. De klant heeft vrije keuze in alle prijsklassen en in alle kwaliteiten. Dat moet in de zorg ook zo blijven zolang de klant niet kan zien wat hij voor zorg krijgt aangeboden. Alles is geheim en blijft geheim. Volume inkoop en lumpsum inkoop heeft niets te maken met kwaliteit zorg inkoop. Zorginkoop in het NL model gaat om de laagste prijs. Zie ook de uitspraken van A Klink: standaarden en richtlijnen worden niet opgelegd omdat er ruimte moet zijn voor innovatie; innovatie is in het NL model toegestaan als de kwaliteit nog acceptabel is en de prijs in ieder geval lager.
Als je dat allemaal weet ben je voor keuzevrijheid van zorgaanbieder voor de verplicht verzekerden in dit land en voor totale transparantie in kwaliteit en prijs en vrije keus aan de burgers om zelf te betalen voor eventuele meerprijs voor extra kwaliteit boven de basiskwaliteit.
Maar om dat in te zien moet je blijkbaar andere koffie drinken dan de relatie geschenk koffie en helemaal van de senseo afblijven.
En FvW mist weer eens een punt: als je als zorgaanbieder in het Nederlandse systeemmodel van ‘creatieve destructie’ nog immer klassieke wijnen tot je kunt nemen ben je klaar wakker.
We gaan nog maar eens boeken bij Oud Sluys. 60 jaar moet op gepaste wijze worden gevierd. 60 jaar, waarvan 7 jaar in Nacht und Nebel. Het CZ wurgcontract hebben wij dan ook niet getekend. Daar moet je KAPO voor zijn en blijkbaar zijn die nu ook elders in NL vertrokken; tot hier en niet verder! De cure is in NL de goedkoopste in de hele EU!
Ondertussen blijven wij pleiten voor het normale systeemmodel dat zelfs de OESO landen adviseert over te nemen: het NHS/Scandinavisch model. Dan gelden de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur weer in de NL zorg.
ANH Jansen
23 mei 2013 / 21:34