De rekening opmaken
PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het een zorgelijke ontwikkeling dat het bedrag van onterecht in rekening gebrachte declaraties aan zorgverzekeraar CZ is verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Ze heeft gelijk, want als de nota bij controle door de verzekerde in niet minder dan 15 procent van de gevallen te hoog blijkt, is er echt wel iets aan de hand om je zorgen over te maken.
Toch heeft Tweede Kamerlid voor de VVD Arno Rutte ook gelijk als hij dit nieuws juist bestempelt als een zeer positieve ontwikkeling. Hij zegt: “We hebben ons jaren ingezet voor meer inzicht in de ziekenhuisrekening.” Nu is dat inzicht er dus voor de verzekerde, en dat blijkt maar goed ook.
Belangrijk bij dit nieuws is wel de kanttekening van de zorgverzekeraars dat het niet om fraude van de ziekenhuizen gaat, maar om fouten in de declaratiesoftware. Dat houdt de discussie zuiver en voorkomt vingerwijzen. Hoewel het in de eerste plaats de taak van de ziekenhuizen is om hun eigen rekeningen te controleren voordat ze die indienen bij de zorgverzekeraar, is het natuurlijk waardevol dat de zorgverzekeraar dit ook doet. Als bij één zorgverzekeraar op deze manier al € 400.000,- boven tafel komt, is aannemelijk dat het bij alle zorgverzekeraars bij elkaar om enkele miljoenen zal gaan. Bouwmeester heeft gelijk als ze stelt dat mensen moeten kunnen vertrouwen op een rekening die klopt, zeker als ze daar via het eigen risico aan meebetalen. Maar SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven is met zijn pleidooi voor afschaffing van het eigen risico een roepende in de woestijn. Dat is echt een gepasseerd station.
18 reacties
Beste Frank,
Leg de lezer even uit wat een DBC en een DOT is. Dan begrijpt iedereen waarom de ziekenhuisrekening niet klopt.
Vergelijk het met een restaurant: je maakt een keuze uit het menu maar krijgt een rekening voor wat de gemiddelde klant eet. Dan klopt de rekening voor heel veel klanten dus niet.
C.J. de Jong
4 november 2015 / 09:42De ziekenhuisfacturen zijn inderdaad complex. NPCF onderhandelt met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars om hier wat tegen te doen.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 09:51400.000 euro is eigenlijk erg weinig gezien de enorme bedragen die omgaan en de ingewikkeldheid van het systeem.
Alberts
4 november 2015 / 11:57Dat ben ik met je eens. Maar bedenk wel dat verzekerden het nog niet erg gewend zijn om de factuur te controleren en dat velen dit waarschijnlijk nog helemaal niet doen.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 12:06Overigens is de formulering in de column wat onduidelijk. Het gaat om 15% van de gevallen waarin de patiënt de declaratiegegevens opvroeg. Zoals het er staat lijkt het in 15% van alle declaraties te zijn maar het is dus 15% van de 7000 keer dat het überhaupt opgevraagd is.
De opmerking van Bouwmeester ‘zorgelijke ontwikkeling’ geeft weinig blijk van kennis van statistiek, want dat is helemaal niet zo te stellen. Het kan ook zijn dat twee keer zoveel mensen de declaratie opvroegen en dat het percentage exact gelijk is gebleven. Maar dat vertelt het artikel niet.
Omdat maar 7000 patiënten de declaratiegegevens opvroegen kunnen we geen enkele slag slaan naar hoe het op het totaal zit. De opmerking van Bouwmeester is ongefundeerd.
Alberts
4 november 2015 / 12:10Bedankt voor je verduidelijking over de 15%, terechte nuancering inderdaad. Dat de opmerking van Lea Bouwmeester ongefundeerd is vind ik niet. Ongeacht of het percentage hetzelfde is gebleven is het zorgelijk dat zoveel declaraties niet kloppen. Maar: je hebt zonder meer gelijk als je stelt dat voor een beter gefundeerd beeld een grootschaliger aanpak nodig is.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 12:23Ik weet niet wat het totale bedrag is dat er met de declaraties in de betreffende periode is gemoeid. De 400.000 is daar een percentage van, en naar mijn gevoel een zeer klein percentage gezien de omzet van CZ rond de 8 miljard ligt…
Alberts
4 november 2015 / 12:31Een. Maar gelet op het feit dat patiënten eigen risico betalen toch altijd teveel.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 12:44En vergeet de olifant in de ziekenhuiskamer niet: de 46% leegstaande bedden! Wat kost dat niet?En toch worden die kosten verrekend in de behandelprijzen van verplicht verzekerden.
EU gemiddelde is 80% bezet. Nederland scoort al jaren ongelooflijk laag; bijna 50% leegstand!
De rekening van de ziekenhuisbehandeling kan dus nooit kloppen zolang die olifant niet uit de kamer is gejaagd.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de intramurale dialyse of thuisdialyse; thuisdialyse verlaagt de kosten voor ziekenhuiszorg met een 6 miljard euro. Heeft het EHCI berekent. Dat onafhankelijke bureau komt daar ieder jaar op terug, maar de politici, verzekeraars en ziekenhuizen maken geen aanstalten om dat eens aan te pakken.
Van de Minister moet de burger, de verplicht verzekerde, het niet hebben; lees de 600 antwoorden op kamervragen begroting VWS 2016 er maar op na. Het is een zaak tussen verzekeraars en ziekenhuizen. De Minister gaat alleen over het budget en de spelregels voor het spel met gestoken kaarten.
Dit blog is dan ook voor de buhne. 400.000 euro ‘fraude’ en dat extrapoleren naar 9 verzekeraars is een 3.6 miljoen maximaal. Parkeergeld voor de verzekeraars.
6 miljard kost de dialyse per jaar meer dan noodzakelijk. En laat de triple AAA Econoom van naam eens rekenen aan de kosten van die bijna 50% leegstand aan bedden.
En laat de wereldberoemde economen van de DWDD maar komen met de oplossing. Het verplicht eigen risico is een forse inkomensbron en financieringsbron van de Overheid. Maar ook die 3 miljard euro valt in het niet bij de 6 miljard te dure dialyse en de tig miljard kosten aan lege bedden (en panden e.d.)
Het wordt gelukkig steeds drukker in de woestijn. En geen olifant te zien!
ANH Jansen
4 november 2015 / 13:07FvW,
je overdrijft echt. Ik vind ook dat declaraties goed moeten gaan. Maar 4 ton op zo’n omzet is nihil. Zelfs bij een ‘foutloos systeem’ is de foutmarge hoger.
Alberts
4 november 2015 / 13:35Het hangt af van je perspectief. Vier ton is op het totale budget van de zorgverzekeraar misschien een schijntje, maar voor verzekerden is het een fors bedrag.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 19:35Goed om te zien dat er vaker vanuit de mogelijkheden van de premiebetaler wordt gekeken.
Maar als je praat over verbeter mogelijkheden inzake een ziekenhuisfactuur, dan kan je er niet omheen om ook te praten over de reserves van verzekeraars.
Bijvoorbeeld:
De reserves van Achmea alleen al kosten 700 euro per persoon.
Hiervan wordt een kwart gebruikt om de premie te verlagen.
Ik stel mij voor dat u hier ook een mening over heeft?
C.Sanders
4 november 2015 / 21:1746% van de ziekenhuisbedden staan leeg! Wat kost dat wel niet? De Minister wil het niet weten. 5.000 VWS ambtenaren geven niet thuis. NZa? De Minister geeft geen aanwijzing, dus doen we niets.
Betaalbaarheid van de zorg? 46% van de bedden staan leeg? In de EU is het gemiddelde onder de 20%. Wat zijn de kosten in die landen? Lager of hoger dan in Nederland? Lager! En hoe zou dat nou komen?
Idem de thuisdialyse. EHCI wordt aangehaald door verzekeraars en de Minister ten bewijze van de voortreffelijkheid van het NL model, maar verzwegen wordt de hardnekkige kritiek van diezelfde EHCI op de verspilling van 6 miljard euro te dure intramurale Dialyse.
Al die verspilling wordt wel even doorgerekend naar de verplicht verzekerden. Die kunnen geen kant op. Grenzen gesloten. Verplicht verzekerd. 9 miljard euro te dure zorgpremie is aan de lage kant vermoedelijk. 4.5 miljard via de Nominale premie. 4.5 via de inkomensafhankelijke. Dan praat je toch over 300 euro per jaar te hoge premie. Allemaal omdat toezichthouders, wetgevers en openbaar bestuur er geen zin in hebben om in te grijpen.
De bouwfraude is er kinderspel bij in vergelijking.
En dan zitten de mieren over euro 400.000 declaratie software problemen?
He, daar heb je Henk van Gerven. Even gedag zeggen bij de Oase.
ANH Jansen
4 november 2015 / 21:38@Sanders: De wet stelt eisen aan die reserves en die worden per 2016 door Europese regelgeving fors opgeschroefd.
Frank van Wijck
4 november 2015 / 21:43Ten opzichte van 2012 zijn de winsten van de vier grootste zorgverzekeraars gestegen met bijna zeventien procent. De gezamenlijke reserves bedragen 9,7 miljard en dat is zo’n 6 miljard boven de eis die de overheid hiervoor stelt.
Opmerkelijk dat u, als zorg journalist, niet vermeldt.
De consumentenbond aan het woord:
” Omgerekend ligt er volgens de Consumentenbond gemiddeld €251 per volwassene onnodig op de plank bij verzekeraars. Met de actie Premiejagen eist de bond nu dat de zorgverzekeraars dat geld door middel van een premieverlaging teruggeven.”
Ik kijk met ongeduld uit naar uw komende blog.
C.Sanders
4 november 2015 / 22:19En natuurlijk is de actie “premiejagen” van 2014.
De boodschap verandert echter niet.
Softwareproblemen bij declaraties?
Een druppel op een gloeiende plaat.
C.Sanders
4 november 2015 / 22:23http://openstate.pr.co/115179-openheid-zorgkosten-geweigerd
De rekening opmaken wordt zo wel heel moeilijk. Begrijpelijk van de Rechters. Ook zij staan onder druk. Belang van de Lidstaat gaat boven het belang van de burger en zie maar eens 46% leegstand in bedden en 6.1 ligdag in wel bezette bedden weg te moffelen in een openbare rekening. Gaat niet lukken. Die bobbels zijn niet plat te slaan en je struikelt nu al over de bobbels in het landelijke tapijt.
En dan moeten de kosten van de 4 ProtonParticleCentres nog komen.
Wachten op de Raad van State dan maar.
De woestijn met Henk van Gerven en nog een paar anderen stroomt nu toch wel aardig vol. Kijk eens aan, daar heb je Glenn!
anh jansen
5 november 2015 / 11:42http://www.radartv.nl/mobiel/nieuws/archief/detail/article/zorggeld-op-aan-correctie-facturen/
Pakweg 70 miljoen besteden aan weef fouten in het systeem, terwijl het gaat om 25 miljoen ( ?) fraude .
Goed bezig.
Dit zorgsysteem is wel een banen machine voor controleurs van non- existente fraude.
En dat is op zich verheugend.
H.Prins
11 november 2015 / 21:20