De schijn tegen

‘Je ziet nu al dat ziekenhuizen tegen zzp’ers zeggen dat ze geen nieuw contract aanbieden vanaf 1 januari’, zegt René Dongelmans, voorzitter van de Vereniging Zelfstandige Ondernemers in de Zorg. Dat klinkt als een daadkrachtige stellingname van de ziekenhuizen, maar de vraag is of ze die tot het einde van het jaar kunnen volhouden. Als ze dan merken dat ze de roosters voor begin januari niet rond krijgen, zullen ze razendsnel op hun schreden terugkeren. Want zonder bijvoorbeeld verpleegkundigen of operatieassistenten geen zorg en zonder zorg geen omzet.

Of Dongelmans ook gelijk heeft dat veel zzp’ers de zorg zullen verlaten als de Belastingdienst per 1 januari 2025 strenger gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid is de vraag. Ze zullen echt niet zo snel massaal voor loondienst kiezen, maar detachering is een werkbaar alternatief. Randstad sorteert daar al slim op voor door een overnamebod te doen op het zzp-bureau Zorgwerk.

‘Er klopt iets niet aan de hele discussie over zzp-schap in de zorg’

Terecht wijst gezondheidseconoom Xander Koolman erop dat er iets niet klopt aan de hele discussie over zzp-schap in de zorg. Juist de medisch specialisten in de ziekenhuizen zijn bij uitstek de partij die last zou moeten hebben van een strenger toezicht van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid in de zorg. “Waarom dan beginnen bij de verpleegkundigen?”, vraagt hij. Hij geeft zelf ook het antwoord: omdat het ziekenhuisbestuur het zich niet kan veroorloven ruzie met de medisch specialisten te maken.

Maar als dezelfde bestuurders denken dat ze de manier waarop verpleegkundigen voor hen mogen werken naar hun hand kunnen zetten, hebben ze het toch echt mis.

Delen