De Sensire show

Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen vindt het bezoek van staatssecretaris Martin van Rijn aan een actiebijeenkomst voor het hoofdkantoor van Sensire in Varsseveld “teleurstellend”. Blijkbaar had zij verwacht dat Van Rijn het voorgenomen ontslag van 1.100 medewerkers ongedaan zou maken door tegen Sensire te zeggen “Dat mag niet hoor”. Maar waar ze dit idee vandaan haalt is mij onduidelijk. De staatssecretaris gaat daar niet over.

Het was een sterke stap van Van Rijn om die reis naar het hol van de leeuw te maken. Hij stond er onverzettelijk bij. Duidelijk ongemakkelijk met de situatie, dat dan ook wel weer, maar hij stond er toch maar. En hij heeft bewerkstelligd dat in overleg met alle partijen het huishoudelijke werk voor 2014 zoveel mogelijk behouden blijft, evenals de arbeidsvoorwaarden voor de hulpen. Het is niet te hopen dat hij de komende tijd veel van zulke werkbezoeken voor zijn kiezen krijgt. Hij heeft echt wel wat beters te doen, want zijn beleidsvoornemens moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer.

Of Abvakabo veel gaat bereiken met zijn solistische optreden in het debat over de toekomst van de langdurige zorg, valt te betwijfelen. Gorrit Smit van NU’91 vindt dat Abvakabo nogal een show opvoert rond Sensire. In Reformatorisch Dagblad stelt hij: ‘Abvakabo weet dat Sensire het personeel weer moet aannemen als deze organisatie het werk opnieuw gegund krijgt, of dat andere aanbieders het personeel zullen overnemen (…) Dan zal het zeggen: kijk eens wat wij hebben binnengehaald’. Dit lijkt inderdaad het spelletje dat Abvakabo aan het spelen is, over de rug van de thuishulpen heen.

Delen