De slag om de toeslag
Ruben Wenselaar, bestuursvoorzitter van Menzis, stelt voor niet het eigen risico te verlagen of te schrappen, maar de zorgtoeslag af te schaffen. De voorspelbare ad hominem reacties op Twitter waren niet van de lucht: ‘Tuurlijk, kan allemaal best een tandje minder’, ‘De nachtmerrie’, ‘Maakt u al niet genoeg winst’ en ‘Geef hem eens salaris op bijstandsniveau’. Wat Wenselaar aan zijn voorstel toevoegde – namelijk om mensen met een smalle beurs op een andere manier, bijvoorbeeld via een vrijstelling in de premie of het eigen risico, tegemoet te komen – was te lang voor de kop van het nieuwsbericht. Dan krijg je zulke reacties van mensen die alleen die kop lezen.
Lange traditie
Het voorstel van Wenselaar past in een lange traditie. De PvdA stelde in 2010 ook al voor de zorgtoeslag af te schaffen en in plaats daarvan te komen tot een systeem van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar hoe gaat dat politiek? Het toenmalige CDA-Kamerlid Margreeth Smilde zei: “We hebben destijds afgesproken dat we zullen afwachten waar de werkgroep mee komt. Daarna is het aan het kabinet om een voorstel te doen.” Een paar jaar later volgde het voornemen van PvdA én VVD om de zorgtoeslag in 2014 volledig af te schaffen. Het argument: die zou overbodig worden op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk werden.
Maar we weten allemaal hoe het gegaan is. Het aantal mensen dat een zorgtoeslag krijgt, is in de loop der jaren wel gedaald (van 5,7 miljoen in 2012 naar 4,5 miljoen in 2015), maar de toeslag bestaat nog steeds. Op korte termijn zal dit niet veranderen.
Overigens stelde Wenselaar ook de restitutiepolis ter discussie, maar dit ontsnapte aan bijna ieders aandacht. Gelet op de felle reacties op zijn voorstel over de zorgtoeslag zal hij daar niet rouwig om zijn.
1 reactie
Uitzending gemist gemist?
Op het NOS Journaal vertelde de heer Ruben Wenselaar toch heel duidelijk zijn plan om iedereen een gelijke Nominale Premie te laten betalen, afgezien van de wettelijk toegestane kortingen, en de lage inkomens te compenseren via het verplicht eigen risico; lage inkomens zouden dan geen tot minder eigen risico moeten betalen.
Zijn argument was klip en klaar dat mensen die een zorgtoeslag deze gebruikten voor andere zaken dan de zorg. Daarom heeft Menzis zoveel problemen met inning van de Nominale Premie.
Lage inkomens betalen vooraf de volle mep en krijgen geld terug zodra zij zorg gebruiken; zij moeten dan geen of minder eigen risico betalen. Zo wordt geld uitsluitend voor de zorg gebruikt.
De logica bij verzekeraars kan niet treffender worden gedemonstreerd.
De heer Ruben Wenselaar stelde niet voor om de premie inkomensafhankelijk te maken. Daar komt verrekening van zorgtoeslag via premie verlaging immers op neer. Een private verzekeraar kan in een normaal land geen inkomensafhankelijke premie heffen. En ook nog eens concurreren met andere verzekeraars? Dat gaat niet lukken. Dat snapt Ruben Wenselaar weer wel. Dat kan allemaal wel met een Scandinavisch of Belgisch model zorgverzekering.
Dat de zorgtoeslag toch al wordt afgeschaft vertelde de heer Ruben Wenselaar er niet bij; dat is namelijk wat er nu aan de gang is; tot 2040 wordt de zorgtoeslag afgebouwd. Het aantal mensen dat zorgtoeslag krijgt neemt toe, het bedrag aan zorgtoeslag neemt af.
Vandaar ook de ‘paniek’ in ambtelijk en politiek Den Haag over de vermeende toename in kosten van de zorg met een geraamde uitgave van 40% van het inkomen per 2040.
Wat een grap.
En de Restitutie Polis in Nederland? Hoe wordt een restitutie polis gezien in alle landen buiten Nederland? Krijgt een houder van een restitutie polis in Nederland alles vergoed? Of is de vergoeding gemaximeerd? En zo ja, tot welk bedrag? En weten verzekerden met zo’n polis wat hun profiel is? Hun stuksprijs? Hun dagprijs?
Wat is restitutie?
Is de Restitutie Polis in Nederland dan een Restitutie Polis?
We zien de Brochure van de Nederlandse Patiënten Federatie dan ook in vertrouwen tegemoet.
Nu even de NZa bellen. ONVZ adverteert nogal opvallend met hun Restitutie Polis zonder ook maar iets te zeggen over de beperkingen. Zo zet je wel verplicht verzekerden op het verkeerde been en daar zou de NZa toch een stokje voor steken?
anh jansen
26 september 2016 / 15:48