De sprekende minderheid
Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, verbaast zich over het feit dat hij bij minister Edith Schippers weinig steun vindt voor zijn oproep om de zorgpremies te verlagen. Dat vind ik naïef. Van Schippers is genoegzaam bekend dat zij discussies over de zorg zo veel mogelijk aan het veld overlaat. Ze wil best een keer in Kassa zeggen dat ze erop rekent dat de zorgverzekeraars volgend jaar hun premie verlagen (zoals ze 6 april deed), maar het lag voor de hand dat het daarbij zou blijven. “Het veld moet zijn werk doen”, ligt haar in de mond bestorven. En afgaand op de premiedalingen die DSW en Achmea al bekendmaakten, doet het veld zijn werk ook. Maar niet genoeg, vindt de Consumentenbond. Ze verlagen de premie slechts met pakweg € 90,- per jaar en dit zou € 300,- moeten zijn.
Combée voelt zich in dit streven voor verdergaande premieverlaging gesteund door het feit dat al bijna 50.000 mensen de petitie voor de actie premiejagen van de Consumentenbond hebben getekend. Toen ik hem gisteren via Twitter voorhield dat dit slechts 0,3 procent van de bevolking is en vroeg wiens mening de Consumentenbond dan eigenlijk denkt te vertegenwoordigen, kreeg ik als antwoord dat bijna vijftigduizend reacties veel is voor een petitie. “Overgrote deel van de premiebetalers is het met ons eens, maar niet iedereen komt in actie”, kreeg ik als repliek. Maar dat vind ik een dooddoener. De Consumentenbond heeft niet het recht om de mensen die niet hun stem laten horen aan haar zijde te scharen.
Wie zwijgt, is verstandig. We moeten nog heel veel investeren om de zorg beter en toekomstbestendig te maken. Daar zie ik de premie voorlopig liever naartoe gaan dan dat ik geld terugkrijg waarvan ik een weekendje weg kan met mijn gezin.
9 reacties
Nietszeggende oneliner: “We moeten nog heel veel investeren om de zorg beter en toekomstbestendig te maken.”
We=?
heel veel:? wat? waar? wanneer?
toekomstbestendig:?
Je zou zo denken dat dit uit de mond van Rouvoet e.a. politici kwam…
G K Mitrasing
25 oktober 2013 / 11:13“We” is iedereen, de hele samenleving. Ik vind dat we een collectieve verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst betaalbaar blijft en beschikbaar blijft voor iedereen die deze nodig heeft. Dat is wat ik versta onder “toekomstbestendig”. Zie voor de noodzakelijke investering hierin de hoofdlijnenakkoorden die zijn gesloten met ziekenhuizen, medisch specialisten, GGz en huisartsen. En zie ook het beleid dat staatssecretaris Martin van Rijn ontwikkelt voor de langdurige zorg.
“Wat” is geld en kwaliteitsontwikkeling.
“Waar” is in de hele zorgketen, met focus op transitie van tweede naar eerste lijn en een sterker aandeel aan informele zorg.
“Wanneer” is nu.
Rouvoet is overigens geen politicus (meer), maar dit terzijde.
Frank van Wijck
25 oktober 2013 / 11:31Voor wie het gemist had nog even de brief van Schippers aan de Consumentenbond, in reactie op het voorstel voor premieverlaging dat die deed: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brieven/2013/10/15/brief-over-de-premies-voor-de-zorgverzekering.html.
Frank van Wijck
25 oktober 2013 / 14:57Dina is 43 jaar. Met alle respect, maar haar IQ overtreft haar schoenmaat nauwelijks.
Dina heeft een belaste voorgeschiedenis.
Psychiatrie, uithuisplaatsing, ongewenste zwangerschap, stadsbank, criminaliteit.
Vandaag vertelde ik Dina enthousiast over Twitter, de Consumentenbond, over in actie komen, over petities, toekomstbestendigheid.
Ze zweeg.
Ik vertelde haar vervolgens dat FvW haar dus includeerde in zijn non-existente zwijgende meerderheid. En dat dat niet goed voor haar was, voor haar portemonnee, voor haar kinderen, voor haar gezondheid.
Ze zweeg.
E.Kriek
25 oktober 2013 / 23:46@Kriek: Een mooi voorbeeld en bovendien mooi geschreven, compliment daarvoor. Tegelijkertijd ben ik er wel van overtuigd dat het huidige zorgbeleid ook voor Dina de juiste weg is.
Frank van Wijck
26 oktober 2013 / 10:34“Daar zie ik de premie voorlopig liever naartoe gaan dan dat ik geld terugkrijg waarvan ik een weekendje weg kan met mijn gezin”.
Wat is er mis met Zorgsparen? Waar is de echte liberaal gebleven?
Dat FvW zijn geld zo over de balk gooit is zijn keuze, maar dat wil niet zeggen dat anderen dat ook doen. Velen sparen en dat zijn er meer dan M Rutte lief is; we moeten ons uit de crisis spenderen.
Aan dood geld heeft de economie niets. 13 miljard euro ligt er op de plank bij de verzekeraar. 10 miljard ziekenfondspremie uit de jaren voor 2006 en 3 miljard winsten tot 2013.
De OESO heeft daar een mooie oplossing voor bedacht: garant stelling door de gemeenschap zelf. De NL Staat is AAA waardig. Kan tegen lagere rente lenen dan een verzekeraar.
En dat is geen VoxPop oplossing.
De Minister heeft het zelf al eens aangestipt en om nu de Minister van VoxPop te beschuldigen gaat wel heel ver.
De Triple A Econoom zal er aan te pas moeten komen om hier duiding aan te geven.
Wat zeiden de oorspronkelijke Triple A economen zelf over de zorg?
ANH Jansen
26 oktober 2013 / 10:41@Jansen: Premie betalen en zorgspraren sluiten elkaar niet uit. Als ik zorgafhankelijk word en een zorgaupair wil inhuren, zal ik die uit eigen middelen moeten betalen.
Frank van Wijck
26 oktober 2013 / 14:28“Tegelijkertijd ben ik er wel van overtuigd dat het huidige zorgbeleid ook voor Dina de juiste weg is. ”
Dat klinkt net zo onderbouwd als de stelling:
“ik ben er van overtuigd dat de aarde plat is ” .
Feiten en meningen zijn twee verschillende dingen.
E.Kriek
26 oktober 2013 / 19:00@Kriek: Aan beleid ligt meer ten grondslag dan de gedachte “misschien kunnen we dit eens een keer proberen”. Juist daarom gebruik ik het begrip “overtuigd”.
Frank van Wijck
27 oktober 2013 / 09:51