De trend in ziekenhuisland

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is gered op een manier die we nog niet eerder hebben meegemaakt in de Nederlandse ziekenhuiswereld. De belangrijkste investeerder is zorgaanbieder De Vierstroom, maar ook het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda draagt bij en – een unicum – de medische staf van het LangeLand Ziekenhuis zelf.

De voorliggende vraag is of dit een trend gaat worden. En het meest voor de hand liggende antwoord is waarschijnlijk: waarom niet? Alle drie de partijen hebben voordeel van deze overname. Voor Vierstroom loopt er een directe lijn tussen het ziekenhuis en de eigen thuiszorg- en verpleeghuistak. De regio vergrijst. Dit vraagt om de nabijheid van een basisziekenhuis dat de relevante voorzieningen op het gebied van zorg voor ouderen kan bieden. En het is natuurlijk handig als die ouderen – indien nodig – na een ziekenhuisopname direct naar een bedrijfsonderdeel van Vierstroom kunnen worden doorverwezen. De meerwaarde voor Groene Hart zit eveneens in de min of meer automatische doorverwijzing, want een deel van de complexe zorg verschuift immers naar dit ziekenhuis. Ook het belang van de medische staf is duidelijk. Het dreigende banenverlies is afgewend en de staf weet zich ervan verzekerd dat de zorg is ingebed in een totaalpakket waarvan de verschillende onderdelen goed op elkaar afgestemd zijn.

Ook de zorgverzekeraars kunnen tevreden zijn. De continuïteit van zorg – waarvoor zij een verantwoordelijkheid dragen – is gegarandeerd. Dus is hiermee een trend gezet? Ja, dat ligt wel voor de hand. Hou de vergaderlocaties in de buurt van het Slotervaartziekenhuis eens in de gaten zou ik zeggen. Wie weet wat daar staat te gebeuren.

Delen