De trend in ziekenhuisland
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is gered op een manier die we nog niet eerder hebben meegemaakt in de Nederlandse ziekenhuiswereld. De belangrijkste investeerder is zorgaanbieder De Vierstroom, maar ook het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda draagt bij en – een unicum – de medische staf van het LangeLand Ziekenhuis zelf.
De voorliggende vraag is of dit een trend gaat worden. En het meest voor de hand liggende antwoord is waarschijnlijk: waarom niet? Alle drie de partijen hebben voordeel van deze overname. Voor Vierstroom loopt er een directe lijn tussen het ziekenhuis en de eigen thuiszorg- en verpleeghuistak. De regio vergrijst. Dit vraagt om de nabijheid van een basisziekenhuis dat de relevante voorzieningen op het gebied van zorg voor ouderen kan bieden. En het is natuurlijk handig als die ouderen – indien nodig – na een ziekenhuisopname direct naar een bedrijfsonderdeel van Vierstroom kunnen worden doorverwezen. De meerwaarde voor Groene Hart zit eveneens in de min of meer automatische doorverwijzing, want een deel van de complexe zorg verschuift immers naar dit ziekenhuis. Ook het belang van de medische staf is duidelijk. Het dreigende banenverlies is afgewend en de staf weet zich ervan verzekerd dat de zorg is ingebed in een totaalpakket waarvan de verschillende onderdelen goed op elkaar afgestemd zijn.
Ook de zorgverzekeraars kunnen tevreden zijn. De continuïteit van zorg – waarvoor zij een verantwoordelijkheid dragen – is gegarandeerd. Dus is hiermee een trend gezet? Ja, dat ligt wel voor de hand. Hou de vergaderlocaties in de buurt van het Slotervaartziekenhuis eens in de gaten zou ik zeggen. Wie weet wat daar staat te gebeuren.
9 reacties
Ik ken nog een argument. Ik ken een Amerikaanse ambulancedienst waar de medewerkers via een soort van Co.-ownership allemaal een beetje eigenaar zijn. Eigenlijk een soort van coöperatie. Je zag dat de trots enorm groeide. Mooi voor de interne prestaties.
Gerben Welling
11 juli 2013 / 18:15Een trend is pas gezet als er meerdere van dergelijke situaties zich voordoen en veelal gericht op langere termijn. Wat nu de trend hier is ontgaat me…
GK Mitrasing
11 juli 2013 / 19:36Merkwaardig uit de pen van FvW.
Hoe zit het met de concurrentie en marktwerking tussen de verschillende zorgaanbieders per segment? Waar blijft de keuze mogelijkheid en vrijheid voor de verplicht verzekerden?
De verticale integratie van Vierstroom en de beide ziekenhuizen zetten de overige zorgaanbieders buitenspel: Buurtzorg, Allerzorg en noem maar op.
Of de kwaliteit ook verbetert door deze klantenbinding en gedwongen winkelnering is ook maar de vraag; concurrentie zou toch de kwaliteit doen verhogen en wordt de concurrentie hier niet uitgeschakeld?
En dan de prijs. Zijn zorgverzekeraars wel zo tevreden als de concurrentie wordt uitgesloten? Kan de prijs niet lager dan Vierstroom beweert?
En willen alle concurrerende zorgverzekeraars wel in zee gaan met deze keten? Waar is het onderscheid dan in het zorgaanbod van de zorgverzekeraars? Of gaat Vierstroom et al de verschillende verzekeraars een verschillend pakket aanbieden: de ene krijgt appelmoes met slagroom, de ander een maria kaakje en de derde moet het doen met brood van gisteren, dubbel doorgebakken.
Als er een Marktmeester is die echt onafhankelijk opereert wordt met deze opkruipende trend korte metten gemaakt.
“We” hebben gekozen voor gereguleerde marktwerking of ‘we’ hebben niet gekozen voor gereguleerde marktwerking, maar vertikale integratie is geen gereguleerde marktwerking.
Bijzonder van deze blog is dan ook dat FvW bekeert lijkt te zijn tot het model dat geen marktwerking en concurrentie kent.
Is dit het Paulus moment van FvW?
Was de weg naar Damascus 7 jaar lang?
Emile zal blij zijn.
ANH Jansen
11 juli 2013 / 20:04Van een Paulusmoment is geen sprake. De markt heeft hier simpelweg zijn werk gedaan omdat de overheid het heeft losgelaten.
Frank van Wijck
11 juli 2013 / 21:38En als de markt op deze manier zijn werk heeft gedaan is er dan nog sprake van markt? Is de les uit het verleden dan niet dat de Overheid dan juist wel moet ingrijpen? Je moet er dan wel een Overheid voor hebben die durft in te grijpen wanneer het de grote jongens in de maatschappij pijn doet.
Geliberaliseerde markten streven naar monopolies. Dat vinden markten juist prettig; winst maximalisatie tegen minimale inspanning. Daar zijn alle economen het over eens.
En Nederland is het land van de kartels/oligopolies en convenanten om marktwerking in te dammen. Akkoord op Hoofdlijnen is er zo een. Malus als je goed je best doet en een bonus als je er met je pet naar gooit. Maximale groei 2.5% netto. Vereveningsafspraken. Kan alleen in Nederland. Budgettering op historische inkomsten. En dan spreken van gereguleerde marktwerking.
Laat nu dus maar de regulatie zijn werk doen: ACM en NZa zullen nu hen toegevoegde waarde voor de maatschappij moeten waarmaken.
En de verzekeraars laten nu overduidelijk zien dat zij geen toegevoegde waarde hebben in de zorg; ook voor hen zijn oligopolies wel zo makkelijk: premie afspraken zijn eenvoudiger te maken en kosten worden toch omgeslagen over de verplicht verzekerden of afgewenteld op de WMO en Zvw fondsen. Laat dat maar over aan de ‘zorg’ verzekeraars van Nederland. De NZa is daar ook al achter gekomen, maar weigert in te grijpen of wordt achter de schermen teruggefloten. Het is de Minister immers die beslist. Ook bij de ‘onafhankelijke’ NZa.
Blijft de vraag wat FvW hier nu van vindt? Moet de Overheid nu wel of niet ingrijpen?
Model Zoetermeer/Gouda is immers zonder concurrentie. Zonder marktwerking. Vindt FvW dat nu wel of niet goed?
anh jansen
11 juli 2013 / 22:20Geachte heer van Wijck, Uw laatste opmerking heeft anders wel een hoog Paulusmonent gehalte… de markt deed zijn werking… hoe kun je het bedenken…
GK Mitrasing
11 juli 2013 / 22:22@Jansen: Nogmaals, voor de duidelijkheid, de overheid heeft het losgelaten. Schippers heeft gezegd geen ziekenhuizen te zullen redden, dat is klare taal. En de andere marktpartijen in de regio wilden dit ziekenhuis niet laten verdwijnen omdat ze baat hadden bij het voortbestaan ervan, dus hebben ze het overgenomen. Het is gewoon een geval van voorwaartse integratie, zoals oliemaatschappijen die pompstations beheren. Hier beheren de partijen die de patiëntenstroom willen sturen een ziekenhuis, omdat dit die sturing vereenvoudigt.
Frank van Wijck
12 juli 2013 / 08:17@FvW. correct en juist daarom moet de Overheid ingrijpen om de markt die zij beoogt te scheppen in leven te houden!
Dat is nu juist de les uit het verleden. Marktpartijen vloeien in een marktomgeving naar elkaar toe omdat de markt nu eenmaal lastig werken is voor marktpartijen. De USA overheid grijpt geregeld in om grote partijen op te splitsen. Beste voorbeeld is opsplitsing van Standard Oil in meerdere kleinere partijen. Ondertussen zijn die kleinere partijen wederom tot grote gegroeid en zou de USA overheid opnieuw moeten splitsen. Daar komt het vooralsnog niet van wegens de kapitaalintensieve ontwikkeling van nieuwe olievelden en/of schalievelden.
De USA overheid verbiedt ook fusies om juist de markt te laten werken. Wat dat betreft kan de NL Overheid nog wat leren van de USA Overheid.
Natuurlijk willen partijen in Zoetermeer/Gouda een of meerdere ziekenhuizen overnemen om zo de klantenstroom in stand te houden of zelfs te vergroten. Dat is echter geen marktwerking! Dat is juist marktgedrag om de marktwerking teniet te doen.
Indien deze overname mag doorgaan is het nog een kleine stap om de terugval optie van Hans Hoogervorst in te roepen: Het Zoetermeer/Gouda – Vierstroom model is gelijk aan een centraal gestuurd zorgmodel; de verzekeraars contracteren allen dezelfde partij en er is geen verschil in aanbod. Kwaliteit gelijk. Prijs gelijk.
En het is inderdaad zo dat op deze manier de sturing van de burgers eenvoudiger is: geen keuze!
En bedenk de effecten op kwaliteit en prijs als er geen concurrentie meer is. Geen keuze opties voor de burger op de relevante markt Zoetermeer/Gouda.
Dus toch een Paulus moment van FvW, alleen hij moet het zelf nog beseffen.
ANH Jansen
12 juli 2013 / 18:16Vierstroom gebruikt AWBZ-gelden om een ziekenhuis te redden. Bepaald vreemd.
Anneke Bakker
13 juli 2013 / 12:42