De uitdaging
Wie denkt dat het idee maatwerk in de zorg te willen leveren nieuw is, moet even naar het onderstaande filmpje kijken. Deze patiënt krijgt zorg op maat in optima forma. En het leuke is dat dit filmpje uit 1988 stamt en een beeld geeft van hoe toen werd gedacht dat de zorg er in 2008 uit zou zien.
https://www.youtube.com/watch?v=DTnaBD3BnMM
Zover zijn we nu, weer zeven jaar verder, nog niet. Maar volgens het trendrapport De zorg ontregelt van advies- en onderzoeksbureau FWG is dit wel wat zorgprofessionals willen. Ze willen ‘terug naar de essentie’ en willen daartoe de zorg anders met elkaar organiseren, lezen we. Het adviesbureau signaleert een tegenbeweging tegen het systeem van marktwerking in de zorg, omdat die marktwerking alleen maar zou leiden tot versnippering en concurrentie in plaats van samenwerking. Achteraf beschouwd is het jammer dat ooit dat woord marktwerking in beeld is gekomen, want het schetst een heel verkeerd beeld. Minister Edith Schippers legde dit afgelopen september nog duidelijk uit in het interview dat psychiater Bram Bakker met haar had voor HP/De Tijd. Het gaat niet om marktwerking, zei ze daarin, maar om competitie. Competitie is er niet op gericht de ander te beconcurreren maar het beste uit jezelf te halen. Samenwerking met anderen kan een uitstekend middel zijn om dit te doen. Het filmpje uit 1988 laat bovendien zien hoezeer de patiënt erbij gebaat kan zijn.
Zorgprofessionals moeten zich dus niet langer laten verblinden door dat woord marktwerking. Ze moeten gewoon doen wat het beste is voor de patiënt. Het huidige, op competitie gerichte stelsel daagt ze uit om dit te doen. Waar wachten ze dus op?
6 reacties
‘Minister Edith Schippers legde dit afgelopen september nog duidelijk uit in het interview dat psychiater Bram Bakker met haar had voor HP/De Tijd. Het gaat niet om marktwerking, zei ze daarin, maar om competitie. Competitie is er niet op gericht de ander te beconcurreren maar het beste uit jezelf te halen. Samenwerking met anderen kan een uitstekend middel zijn om dit te doen’.
Humor van Frank van Wijck.
Hij moet maar even bellen naar Kring Apotheek Brielle en tegen hen zeggen dat hun sluiting niets te maken heeft met marktwerking of competitie maar met samenwerking; dan is sluiting het beste wat je kan doen voor jezelf.
‘Ze moeten gewoon doen wat het beste is voor de patiënt. Het huidige, op competitie gerichte stelsel daagt ze uit om dit te doen. Waar wachten ze dus op?’
ZorgSpeak.
We hebben geen marktwerking, we hebben geen gereguleerde marktwerking, maar we hebben competitie.
Het Ministerie op grote afstand van de maatschappij weet ze weer bruin te bakken.
ANH Jansen
19 november 2015 / 15:04Leuk dat u het als humor bestempelt maar voorlopig zie ik toch echt nog geen carrière als standup comedian weggelegd voor mezelf. U gaat voorbij aan het feit dat concurrentie en samenwerking elkaar volstrekt niet hoeven uit te sluiten.
Frank van Wijck
19 november 2015 / 15:25Zoals de NZa het ook zegt; bedrijfsgevoelige informatie mag niet worden gedeeld. Concurreren en samenwerken komt al snel neer op marktafspraken en markt verdelen en markten afbakenen.
Verkoopmacht wordt in dit land gezien als nadeliger dan inkoopmacht.
We zien de protocollen, standaarden en richtlijnen hoe in de huidige marktomstandigheden van gereguleerde marktwerking te moeten concurreren en gelijktijdig samen te werken wel verschijnen.
Bedenk ook dat verticale integratie niet is toegestaan, ook niet onder het mom van samenwerken en concurreren; thuiszorgorganisaties die sturend opereren en zo de keuzevrijheid van de verzekerden onmogelijk maken dienen te worden aangepakt. Zo ook met andere vormen van ‘samenwerken”.
Even Kring Apotheek Brielle bellen hoe dat in zijn werk gaat is wellicht een optie?
Bij geen gehoor Medisch Centrum Brielle. En vragen waar Kring Apotheek Brielle is gebleven en waarom dat zo is gebeurd en of ze daar blij mee zijn.
Is dat een geval van samenwerken en concurreren of van competitie? Het beste uit je zelf halen ten koste van de ander?
Wat huisartsen wel mogen is niet weggelegd voor andere categorieën zorgaanbieders.
ANH Jansen
19 november 2015 / 17:28leuk filmpje van de Mayo Clinic, Kaiser Permanente, integrative care, ook in Nederland bekend. Waar de zorgprofessionals op wachten, heeft als oorzaak dat zij nog niet goed genoeg weten wat patiënten willen. De ene patiënt is de andere niet en de ene ziekte is de andere niet en ook is de patient in zijn leven niet altijd hetzelfde. De ene patiënt kan meer regie nemen en de andere heeft meer ondersteuning nodig. Bovendien hebben we van Kaiser Permanente en het door hun gehanteerde ‘Chronic Care Model’ geleerd, dat meer factoren een rol spelen buiten de zorgprofessional om. Het is dus zaak dat zorgprofessionals in dit krachtenveld gaan werken en hun rol in samenhang met oa patiënt gebonden factoren gaan zien. Dan ontstaan er werkelijk proactieve interacties tussen de geactiveerde en geïnformeerde patiënt en een voorbereid en proactief team van zorgprofessionals.
Anneriek Risseeuw
19 november 2015 / 18:34De echte kanteldenker ziet hierin kansen. Een helicopterview is nodig om deze ontwikkeling naar een hoger niveau te brengen.
Veel opties en mogelijkheden.
De zorgprofessional kan eindelijk zijn klant leren kennen.
Loslaten dus de beklemming, artsen, en omarm deze beweging.
Competitie is jullie beste vriend; Calimerogedrag is jullie grootste vijand.
Maak gebruik van het krachtenveld om de patiënt empowerment voort te stuwen.
Het model van de arts- patiënt interactie is achterhaald; de patiënt anno 2017 is zoveel mondiger.
Chronic care als kanteldenkmodel heeft de toekomst.
Zoek de bilateraal. Stel je kwetsbaar op.
Competitie is fun!
Welmoed
19 november 2015 / 22:47Op visite bij de straatdokters in A’dam noemde Schippers afgelopen week nog zeker wel de term marktwerking, en dat is ook een beetje het punt van dit beleid. Men wil wel de lusten maar niet de lasten van een systeem. Als het ze uitkomt is het marktwerking, als het ze niet uitkomt heet het ineens competitie.
Feit is dat de werkelijkheid niet verandert door er een andere naam aan te geven. Budgettering waarbij derden steeds meer geld gaan verdienen aan die budgettering en de opgetuigde santenkraam, dat is het probleem. Noem het zoals je wilt.
Alberts
20 november 2015 / 14:30