De verdampte patiënt
Waar is de ziekenhuispatiënt gebleven? Deze vraag stelt bestuurder Bart Berden van het Tilburgse Elisabeth Ziekenhuis zichzelf nu de groei van de patiëntenaantallen achterblijft bij de verwachtingen. “We snappen er niets van”, zegt Berden tegen het Financieele Dagblad. “Er wordt minder geopereerd en er komen minder mensen bij de poliklinieken. En bij de ziekenhuizen in de omgeving zie je precies hetzelfde, dus het is niet alsof de patiënten daar naartoe zijn gegaan. Ze zijn gewoon weg.”
Speelt Berden de vermoorde onschuld of weet hij het echt niet? Zijn collega-bestuurder Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis weet wél waar dat dalende patiëntenaantal vandaan komt. Dat heeft alles te maken met de vaste aanneemsom die sinds dit jaar is afgesproken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen, stelt ze op BNR Radio. Ziekenhuizen en medisch specialisten kunnen hierdoor geen extra inkomsten meer genereren door patiënten rond te pompen. Zorgwoordvoerder Pia Dijkstra van D66 was in dezelfde radio-uitzending iets voorzichtiger in haar bewoordingen, maar ging toch ook wel zo ver te constateren dat het wegnemen van verkeerde prikkels tot interessante resultaten leidt.
Ik twijfel er niet aan dat beide dames het bij het rechte eind hebben. En ik ben blij dat ze hun geluid zo snel laten horen, want daarmee drukken ze meteen alle drogredeneringen de kop in die de daling zogenaamd zouden veroorzaken. Dat huisartsen ineens minder patiënten zouden doorsturen bijvoorbeeld. Dit kunnen huisartsen zich pas veroorloven als geïntegreerde eerstelijnszorg de hoge vlucht neemt waarop al zo lang wordt gehoopt. Maar: het gaat dus de goede kant op met de zorg. De kop waaronder Medisch Contact het FD-nieuws plaatste (Patiëntenstroom ziekenhuizen valt tegen) vind ik dan ook volstrekt misplaatst.