De vlucht naar voren

Een slimme zet van ActiZ om samenwerking te zoeken met KLM. Dat bedrijf schrapt door de coronacrisis zo’n vijfduizend banen en de ouderenzorg zit te springen om personeel.

Natuurlijk hebben die mensen geen verstand van ouderenzorg, maar dan nog zijn ze prima inzetbaar voor ondersteunende diensten en voor het geven van aandacht aan bewoners en cliënten, zodat het zorgpersoneel meer ruimte krijgt voor zijn zorgraken. Het gaat immers primair om cabinepersoneel, dat – zoals bestuurder Jacqueline Joppe van ActiZ het stelt – bekend staat om zijn gastvrijheid en zorgzaamheid. Bijscholingscursussen heeft ActiZ bovendien al klaarliggen.

‘Alles wijst erop dat de ziekenhuizen het de komende maanden weer onvoorstelbaar druk gaan krijgen’

De berichtgeving vermeldt niet of andere sectoren in de zorg soortgelijke samenwerkingsverbanden op stapel hebben staan. Toch zou het zeker niet vreemd zijn als bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen eenzelfde route zou bewandelen. Google maar eens op ‘zij-instromers ziekenhuis’. De belangstelling vanuit de ziekenhuizen voor mensen die een nieuwe werkomgeving zoeken is er volop. En als er ooit een moment was om dit centraal vorm te geven, is het nu wel.

Alles wijst erop dat de ziekenhuizen het de komende maanden weer onvoorstelbaar druk gaan krijgen. En het antwoord op de vraag hoe lang dat zo blijft, heeft niemand. Bovendien is het potentiële aanbod nu ongekend groot. Weliswaar noodgedwongen, dus de kans dat die mensen weer vertrekken op het moment dat de kansen binnen hun vertrouwde werkterrein weer keren is zeker aanwezig. Maar dan nog is een overbruggingsperiode in de zorg voor beide partijen een serieus te overwegen optie.

Delen