De volwaardigheidsdiscussie

“In Stadskanaal moet een volwaardig ziekenhuis zijn omdat een compleet zorgaanbod voor onze inwoners in de sterk vergrijzende regio onmisbaar is”, stelt locoburgemeester en wethouder gezondheidszorg Francis Boen in de Veendammer. Hij kaart dit aan omdat de Treant Zorggroep waartoe het Refaja ziekenhuis in zijn gemeente behoort, discussieert over plannen om de afdeling verloskunde te sluiten en de spoedeisende hulp en de intensive care te concentreren in Emmen.

Is het terecht wat Boen stelt? We weten dat een ziekenhuis zonder IC geen volwaardig ziekenhuis kan blijven. Dit beantwoordt echter nog niet de vraag of het waar is dat Stadskanaal niet zonder volwaardig ziekenhuis kan. Indachtig het credo ‘dichtbij als het kan, verder weg als het moet’ is het zeker van belang dat de basis zorgvoorzieningen overeind blijven in een vergrijzende gemeente met een goede 30.000 inwoners. Maar is een volwaardig ziekenhuis overeind houden daarmee zinvol en haalbaar?

Overal in het land volwaardige ziekenhuizen overeind houden is een kostbare aangelegenheid

De discussie over zinvol is noodzakelijk omdat een ziekenhuis niet per se de beste plaats is voor ouderen die zorg nodig hebben. Als er in de gemeente een goede structuur is van informele zorg en van zorgvoorzieningen in de eerste lijn, is dat een waardevol alternatief. Goede samenwerking met een verpleeghuis, naar het model van Het Aanmeldportaal heeft hierbij meerwaarde.

Ook de discussie over haalbaarheid moet worden gevoerd. Overal in het land volwaardige ziekenhuizen overeind houden is een kostbare aangelegenheid. Een lokaal basisziekenhuis met snelle doorgang naar een meer gespecialiseerd ziekenhuis iets verderop voor als dat nodig is, is een goede tussenoplossing. Niet alleen omdat dit financieel aantrekkelijker is trouwens, maar ook omdat het de vraag is of zorgprofessionals voldoende uitdaging zien in werken in een volwaardig ziekenhuis in een relatief kleine gemeente.

Ik vraag me dan ook af of Boen zijn gelijk gaat krijgen.

Delen