De werdegang van De Sionsberg

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

“Dit is nou marktwerking”, lees ik op Skipr.nl als reactie op het bericht dat Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum patiënten verliest en hierdoor financieel steeds meer in zwaar weer komt te verkeren. Maar dat is te kort door de bocht. Het is gewoon een kwestie van krimp in de regio. Jonge mensen blijven niet in Dokkum wonen, maar trekken naar de grote steden. Hetzelfde gebeurt op meer plaatsen in het land. En wat dan gebeurt in zo’n kleiner wordende en vergrijzende gemeente is volledig voorspelbaar: dan verdwijnen de winkels, de bibliotheek en andere voorzieningen, en dan komt uiteindelijk ook het voortbestaan van het ziekenhuis onder druk te staan.

De reactie van bestuursvoorzitter Peter Littooy van De Sionsberg is verbazend reactief. Hij doet een oproep aan de lokale bevolking om het zorgaanbod in het ziekenhuis overeind te houden. Hiermee gaat hij voorbij aan het feit dat die bevolking al lang een keuze heeft gemaakt. Die heeft er blijkbaar geen moeite mee om wat verder te reizen, naar ziekenhuizen die in tegenstelling tot De Sionsberg nog wel afdelingen cardiologie en IC hebben. En wie eenmaal goede ervaringen heeft opgedaan met een ander ziekenhuis, heeft niet zo veel reden om terug te keren naar het kleine lokale ziekenhuis dat steeds minder zorg te bieden heeft en steeds verder in de problemen raakt. Het lijkt erop dat Littooy zich moet schikken in het onvermijdelijke.

Één Reactie Reageer zelf

 1. K.Martens
  Geplaatst op 27 maart 2013 om 22:45 | Permalink

  Geachte heer van Wijck,

  Jammer dat u de “Sionsberg” bijlage van de Nieuwe Dockumer Courant van 25 maart niet hebt gelezen voor de publicatie van uw artikel. Ik verwacht dat dit uitstekende initiatief van dhr Littooy de inwoners die duidelijkheid verschaft die nodig was. Een prima bijlage in de lokale kranten waarin heel duidelijk de mogelijkheden van De Sionsberg worden aangegeven. Door al het gedoe met het onterecht sluiten van de geboortezorg en het onterecht noemen dat de kwaliteit van De Sionsberg niet goed was, wisten de inwoners niet goed waar ze aan toe waren. Door bovengenoemd intitiatief zal m.i. de bezettingsgraad van het ziekenhuis toenemen en weten de inwoners weer dat ze voor kwalitatief goede zorg in de buurt goed terecht kunnen.

  Groet,

  K.Martens
  Inwoner van Dokkum