De werkgever als partner
Op dit moment staan tegenover elke niet-werkende nog vier mensen die wel werken, maar door de vergrijzing verandert dit en wordt het aantal niet-werkenden verhoudingsgewijs groter. Het wordt dus steeds belangrijker dat we een fysiek en mentaal fitte beroepsbevolking hebben. Werkgevers en zorgverzekeraars hebben een gedeeld belang om ervoor te zorgen dat dit lukt, stelde Olivier Gerrits, directeur marketing en verkoop Zilveren Kruis, gisteren tijdens het congres Gezond Ondernemen. De werkgever neemt immers een belangrijk deel van de kosten van de basisverzekering voor zijn rekening voor zijn werknemers, en maakt bedrijfskosten voor werknemers die uitvallen. En de zorgverzekeraar heeft de taak de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen, en de kwaliteit ervan te bewaken.
Gerrits erkende dat het primair de taak van de zorgverzekeraar is om de beste zorg per euro te regelen. Maar dit lukt beter in samenwerking met de werkgevers, stelde hij, dus wil hij die graag als actieve partners bij dit proces betrekken. Werkgevers, zei hij, kunnen in collectieve contracten bijdragen aan een verschuiving van een keuze voor maximale keuzevrijheid naar een keuze voor doelmatigheid. Hij nodigde de werkgevers dus uit om samen met de zorgverzekeraar een selectief aanbod te ontwikkelen dat goed bij het bedrijf past.
Een begrijpelijk pleidooi. Werkgevers zijn erbij gebaat arbeidsuitval bij werknemers zoveel mogelijk te beperken. En zorgverzekeraars zijn erbij gebaat de zorgkosten bij behandeling van ziekte in de hand te houden, door snelle hulp van bewezen goede kwaliteit te bieden. Dit legt een druk op de zorgverzekeraar om kenbaar te maken op welke gronden hij wel bij de ene en niet bij de andere zorgaanbieder contracteert, erkende Gerrits. Op 19 november weten we hoe goed de zorgverzekeraars erin slagen dit kenbaar te maken aan de werkgevers die collectieve zorgverzekeringen inkopen voor hun medewerkers.
3 reacties
De werkgever die zich met de gezondheid van de werknemer gaat bemoeien. Met hulp van ZN?
Curatief, dus niet preventief ( preventief kost immers veel geld, zonder duidelijke toegevoegde waarde, aldus veel werkgevers ) .
Een meniscus van werknemer A, werkend bij baas B moet dus via collectieve verzekeraar C (eerder) verholpen worden in kliniek Z.
Wil werknemer A dit wel? Heeft hij/zij voldoende vertrouwen in kliniek Z? Vrije keus van arts? Wat doet A als er ernstige complicaties optreden bij de ingreep in Z? En wat betekent dit vervolgens voor de relatie werkgever- werknemer A-B ?
En wat betekent druk vanuit werkgever B richting A, om zich te laten opereren, terwijl fysiotherapie misschien een betere optie zou zijn? Geen eindejaarsbonus?
Baas B biedt voorkruipzorg voor zijn/ haar werknemers, met behulp van ZN;
En diegenen die geen baas hebben? Hoe zit het met hun recht op snelle en goede gezondheidszorg?
Hun probleem? Achteraan in de rij omdat de meniscus van A voor gaat?
Deze blog maakt een ondoordachte indruk.
Niet voor het eerst, overigens.
E.Kriek
7 november 2013 / 20:26U schrijft ZN maar bedoelt ZK neem ik aan: Zilveren Kruis. ZN is de afkorting van Zorgverzekeraars Nederland en is geen zorgverzekeraar maar een brancheorganisatie.
Verder hebt u het over “de werkgever die zich met de gezondheid van de werknemer gaat bemoeien”. Ik weet niet wat u precies onder bemoeien verstaat, maar als we het hierbij hebben over het ontwikkelen van gezondheidsbeleid, hoop ik zeker dat werkgevers dit doen voor hun werknemers. In de praktijk gebeurt dit bij veel bedrijven. En in tegenstelling tot uw aanname dat het hierbij om curatief gaat in plaats van preventief, heeft dit gezondheidsbeleid juist bij uitstek een preventief karakter.
Frank van Wijck
7 november 2013 / 21:57Hier sprak de verkoopdirecteur Marketing en Verkoop van Achmea. Welk belang zou die nou hebben om meer collectieve verzekeringen aan werkgevers te slijten? Welk marktaandeel heeft Achmea nu al op de relevante markt Nederland? 35%! Wat is volgens de Mededingingsregels de grens voordat de toezichthouder verplicht is in te grijpen en de betreffende partij op te doen splitsen? 35%. Als je je als Overheid tenminste aan de eigen regels houdt.
Gezond ondernemen is wat Achmea doet, maar dit kan weleens uitlopen op een botsing met een fikse Hinderpaal.
Werkgevers betalen overigens altijd 50% van de totale kosten aan Zvw. Dat is zo wettelijk vastgelegd. Werknemers zijn in de regel onder de 67 jaar. De meeste kosten in de zorg, ook die in de cure, maken mensen in de laatste 5 jaar van hun leven. En dat is na het dienstverband. Hoeveel mensen ouder dan 67 werken er nog?
Werknemers maken de meeste kosten door blessures wegens het beoefenen van sport, al dan niet buiten de piste. Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Werkgevers hebben dan ook vooral last van de uitval wegens deze blessures. Oplossing ligt dan ook voor de hand: andere sporten voor werknemers. Bridge, Schaak, Go, Dammen. En wandelend naar de “sport”zaal toe! 30 minuten wandelen per dag volstaat voor een gezond leven en voorkomt chronische ziekten. Kost de werkgever en de verzekeraar helemaal niets.
Directeur Achmea Marketing en Verkoop zal ongetwijfeld zijn aanvullende polis hebben willen slijten met het aanbod te wandelen onder professionele begeleiding door geselecteerde fysiotherapeuten. Zoals iedere aanvullende verzekering totaal overbodig zoals iedere private verzekeraar in een gezond verstand land overbodig is.
Werkgever als partner van de ‘zorg’ verzekeraar? Onzin dus. Bedenk ook nog dat een werkgever maximaal 10% korting krijgt op de collectieve premie. Meer is niet toegestaan. En bedenk dan ook dat als ieder collectief 10% korting krijgt de niet-collectieven de rekening betalen; totale kosten blijven immers gelijk.
Zo’n toelichting zie je de Directeur Achmea Marketing en Verkoop niet geven. En waarom niet?
We zien de ziektekostenpolissen voor 2014 in vertrouwen tegemoet; de NZa wil ze graag zien in Jip en Janneke taal; waar hebben de verzekerden klip en klaar recht op, waarop niet en waarop moeten zij bijbetalen en zo ja hoeveel en waarvan berekend? Van de factuurprijs zorgverlener of van de geheime marktconforme prijs die alleen de verzekeraar kent?
Gelukkig voor Achmea controleert de NZa achteraf. Aan preventieve controle doet de NZa niet.
ANH Jansen
9 november 2013 / 13:28