De wet van de grote getallen

De KNMP oogst op www.farmaactueel.nl forse kritiek voor de manier waarop ze reageert op de problemen in de openbare farmacie. Ook de nieuwe voorzitter Rik van der Meer moet het ontgelden, voor zijn opmerking dat de apothekers niet achterover moeten leunen, maar zelf een actieve rol moeten spelen in het debat. Alsof we dit niet doen, is de teneur. De KNMP zelf is op zoek naar apothekers die de media te woord kunnen staan over de toekomst van de openbare farmacie en de problemen die hiervoor een bedreiging vormen.

Een van de reacties is van ANH Jansen. Hij schrijft dat het duo Rinnooy Kan en Reibestein vele maten te groot is voor Van der Meer. Dat klinkt niet onaannemelijk. Bovendien heeft Edith Schippers (VWS) deze twee niet aangesteld om de openbare apothekers te hulp te schieten, maar om de situatie in de openbare farmacie in kaart te brengen. Dat is niet hetzelfde.

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, kwam recent in het nieuws met de boodschap dat het succes van het preferentiebeleid deze zorgverzekeraar een dusdanig goed resultaat heeft opgeleverd dat het de verzekerden via de premie hiervan kan laten mee profiteren. De andere zorgverzekeraars zullen deze lijn volgen. En dat levert een groter aantal tevreden mensen op dan het aantal patiënten dat ontevreden is over het preferentiebeleid, of het aantal apothekers dat het vanwege het preferentiebeleid niet meer redt. Edith Schippers zal dus weinig oor hebben voor de stem van een paar welbespraakte apothekers in het publieke debat. Zij worden overschreeuwd door een menigte die doorheeft dat ze geld tegemoet kan zien.

Delen