De zoveelste reddingsboei

Na mijn blog van gisteren ook vandaag weer een bericht over een ziekenhuisorganisatie die op zoek is naar uitbreiding van zijn adherentiegebied. Gisteren ging het om Ziekenhuis Rivierenland in Tiel, nu om de Stichting Reinier Haga Groep met vestigingen in Delft en Den Haag. Beide liggen op nog geen half uur rijden van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, dat ze graag willen overnemen.

Dat deze overname meerwaarde kan hebben voor Reinier Haga Groep is duidelijk. Het LangeLand kan voor het Delftse en Haagse ziekenhuis een interessante voorpost worden die tot een vaste stroom aan extra klandizie kan leiden. Het LangeLand kan hier weinig tegenin brengen, als het dit al zou willen. Het voert de strijd om het voortbestaan al meerdere jaren en het is duidelijk dat het de uitputting nabij is. Alle alternatieven zijn wel zo’n beetje de revue gepasseerd en afgeketst.

Interessant detail is dat de A12-coöperatie een eerdere overnamekandidaat voor het LangeLand was. Met ziekenhuizen in Den Haag (MC Haaglanden en Bronovo) en in Gouda (Groene Hart) was LangeLand ook voor deze groep een interessante voorpost. Maar die overname ging niet door. Als Reinier Haga Groep de overname wél voor elkaar krijgt, versterkt het daarmee dus niet alleen zijn eigen positie in het grotere verzorgingsgebied, maar ook zijn concurrentiepositie ten opzichte van de A12-coöperatie.

Delen