De zwijgende meerderheid

Hans Wiegel zei het ooit zo mooi: je kunt een beroemdheid zijn in de gezondheidszorg en toch als onbekende over straat lopen. Nu vormt hij zelf waarschijnlijk het slechtste voorbeeld om deze stelling te ondersteunen (wie kent zijn hoofd nu niet), maar hij heeft wel gelijk. De gezondheidszorg is een gesloten wereld. Iedereen heeft een mening over de zorgverzekeraars, het humeur van dokter X in ziekenhuis Y of de straf die Jansen Steur verdient. Maar bij wezenlijke discussies over de toekomst van de gezondheidszorg wordt het algemeen publiek nog nauwelijks betrokken.

De Jacobikerk in Utrecht doet woensdagavond in het Jacobidebat een poging om hierin verandering te brengen. En wel voor een thema dat – gelet op de recente berichtgeving over de stijgende zorgkosten – uiterst actueel is: de waarde van gezondheid. Hoe houden we de zorg betaalbaar? Door behandelingen te schrappen? Door alleen nog mensen te behandelen die economisch iets toevoegen aan onze samenleving? Niet de gemakkelijkste vragen. Maar de achtergrond van sprekers Renske Leijten (Tweede Kamer SP), André Rouvoet (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) en Werner Brouwer (gezondheidseconoom Erasmus Universiteit Rotterdam) is divers genoeg om het aanwezige publiek te helpen met zijn eigen meningsvorming. En het is nadrukkelijk de bedoeling dat het publiek met hen in debat gaat.

Wat mij betreft is dit een debat dat het verdient om een vast agendapunt te worden in iedere buurtraad, jeugdbeweging, kerkgenootschap of willekeurig welk verenigingsverband dan ook. De veranderingen in de zorg raken tenslotte iedereen. De zwijgende meerderheid verdient het hierin gehoord te worden. Maar dan moet ze wel haar mond open doen.

Delen