De zzp’ers zitten goed

Het mag geen verbazing wekken dat het aantal zzp’ers in de zorg harder groeit dan ooit. Directeur Loe van Erp van belangenorganisatie SoloPartners voert enkele steekhoudende argumenten aan om uit te leggen waarom dit gebeurt. Het tekort aan medewerkers dat door de coronapandemie verder is toegenomen. De verhoogde werkdruk die hiervan het gevolg is. De steeds beperktere ruimte om verlof op te nemen die hier weer uit voortvloeit. En de afgenomen flexibilisering in de roosterindelingen.

Maar zijn dit ook elementen van slecht werkgeverschap, zoals het online platform ZZP-erindezorg in de berichtgeving stelt? Dat klinkt een beetje gemakkelijk. Het neigt bijna naar de wervende tekst van een belanghebbende partij (‘Ben jij je werkgever ook zo beu? Pak de regie, word zzp’er!’). Wat Van Erp schetst, zijn juist omstandigheden die voor een belangrijk deel buiten de invloedsfeer van de werkgever liggen. Die heeft niet gevraagd om de coronapandemie tenslotte.

‘Wees niet verbaasd als hun aantal in de komende jaren alleen nog maar zal groeien’

Tegelijkertijd is natuurlijk wel waar dat die pandemie niet de oorzaak is, maar slechts de omstandigheid die de al bestaande problemen heeft uitvergroot. De onderliggende problematiek is veel fundamenteler, en beperkt zich niet tot de zorg. Kijk bijvoorbeeld naar de politie, of naar het onderwijs. Individuele organisaties of branches gaan dit probleem niet zelfstandig oplossen, stelt TNO. Dit vereist een brede systeemaanpak waarin ‘door systematische en multidisciplinaire analyse van oorzaken, passende maatregelen en (on)gewenste effecten wordt toegewerkt naar een totaaloplossing’.

Met andere woorden: dat gaat nog wel even duren. Tot die tijd hebben de zzp’ers in de zorg het voor het zeggen. Wees niet verbaasd als hun aantal in de komende jaren alleen nog maar zal groeien.

Delen