Deadline

Vandaag, op de dag voor de deadline van Arts en Auto, ontving ik mijn tweede vaccinatie. Op de valreep voor onze vakantie, die begint op het moment dat dit extra dikke zomernummer naar de drukker is. Nog minder dan 24 uur te gaan en nog voor minstens 16 uur werk, terwijl de werkdag er al ruimschoots op zit. Maar zoals altijd, komt het ook deze keer goed. ‘En anders gaat er niemand dood’, roep ik er altijd achteraan, als collega’s richting de deadline enigszins gestrest raken.

In mijn vorige werkzame leven kwam het weleens niet goed en verloren we – hoewel we alles uit de kast trokken – het soms toch ineens van de een of andere heel nare psychiatrische aandoening. Daar leer je werkstress van relativeren en dat is handig als er op de redactie iets niet loopt zoals we zouden willen. Het moet wel heel gek worden, willen we er geen mouw aan kunnen passen. Nog nooit is het tijdschrift niet bij de drukker gekomen, al waren we weleens een Brabants kwartiertje te laat.

‘Ik hou van onze deadlines, vooral omdat er geen doden bij vallen’

De aanloop naar de deadline van een zomernummer is altijd extra druk. Traditiegetrouw brengen we in Arts en Auto 07/08 veel interviews en voor deze zomer hadden we onder anderen demissionair minister Hugo de Jonge en de chef de mission van het Nederlands Olympische team, Pieter van den Hoogenband op ons verlanglijstje staan. Professionals die wel wat anders aan hun hoofd hadden, maar toch tijd maakten. Net als ic-verpleegkundige Jessica en andere zorgprofessionals van onze lijst.

Veel namen konden we gelukkig op het laatst nog afvinken en dan wordt het vervolgens natuurlijk een race tegen de klok. Niet erg, want ik hou van de deadlines in ons werk. Omdat ze altijd weer de stuwende kracht zijn richting een rustige periode erna en vooral omdat er – in tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden – geen doden bij vallen. In de gezondheidszorg is dat helaas niet altijd zo en gaat het geregeld over leven en dood. Ik kan me dus voorstellen dat u enorm aan vakantie toe bent. Ik weet wel een leuk tijdschrift om mee te nemen in uw koffer.

Delen