December

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar tegen de tijd dat de laatste maand van het jaar aanbreekt, begin ik in kerststemming te komen. Ik kan nauwelijks wachten tot ik de grootst mogelijke kerstboom het huis in kan slepen. Het optuigen ervan is elk jaar weer een project op zich. Míjn project. Bij ons in huis word ik door echtgenoot en dochters ‘Chef Kerstversiering’ genoemd. Een titel die verwijst naar mijn neiging om niemand in de buurt van de boom te laten tot deze volledig naar mijn (neurotische) zin is versierd. Zelfs bij het jaarlijkse gevecht met de kerstverlichting, duld ik geen hulp. U begrijpt dat het voor de ‘vrede’ op aarde en in huis beter is dat niemand zich met de boom bemoeit.

Ik kan nauwelijks wachten tot ik de grootst mogelijke kerstboom het huis ik kan slepen

Als de boom eindelijk staat, ontspan ik en kan de kerstsfeer rustig bezit nemen van het huis. Een terugkerend ritueel. Oude cd’s worden opgesnord en natuurlijk wordt de typisch Engelse kerstfilm Love Actually tevoorschijn gehaald en in de aanloop naar 25 december diverse keren met het gezin en aangewapperde familieleden en/of vrienden bekeken. Ik hou van die film en ik hou van Engeland. We houden bij ons allemaal van Engeland – of om preciezer te zijn; van Groot-Brittannië – van de steden (Cambridge is favoriet), de natuur (hoe mooi zijn grote delen van de kust?) en de zo veelzijdige cultuur. We bezoeken Groot-Brittannië dan ook geregeld, het liefst per ferry, maar als de tijd daarvoor ontbreekt, nemen we het vliegtuig vanuit Eindhoven Airport naar Londen. Doorgaans betaalbaar en altijd snel.

In Arts en Auto 12 2017 treft u een aantal artikelen over Groot-Brittannië. Van een analyse rond het healthcare system tot portretten van zorgprofessionals die er wonen en werken. Zelfs voor lezers die niets hebben met het land, tóch lekker om te lezen tijdens de eindejaarsvakantie. Als u tenminste geen dienst heeft tijdens of rond de feestdagen. Ik ga er in ieder geval rustig voor zitten. Maar eerst die boom nog.

Heb en hou het goed met de uwen en graag tot ziens in 2018.

Delen