Derde woensdag
Na de derde dinsdag van september volgt gelukkig altijd weer gewoon de derde woensdag. Over tot de orde van de dag. Als we voor de zorg één les kunnen leren uit de overheidsplannen, dan is het wel dat een beetje innovatie nooit kwaad kan. Tot dit doel hebben PGGM, ActiZ en Microsoft de koppen bij elkaar gestoken. Zij weten dat het ministerie van Economische Zaken op 31 maart 2014 TEDxBinnenhof organiseert om lokale oplossingen voor globale problemen over het voetlicht te brengen, en ze zien graag dat op die dag minstens twee (nog liever drie) presentaties gaan over gezondheidszorg.
Dus wat doen ze? Ze organiseren op 14 november een eigen voorronde onder de naam Come Together (www.come-together.nu), waarop iedereen die een écht goed idee voor innovatie in de zorg heeft dit verhaal mag presenteren. En ze coachen vervolgens de paar mensen die met de sterkste ideeën komen om dit verhaal tijdens TEDxBinnenhof nogmaals te vertellen. Een kleine twintig voorstellen voor presentaties hebben de drie initiatiefnemers van Come Together al binnen, maar ze willen er nog veel meer. Frido Kraanen van PGGM, die ik hierover afgelopen maandag interviewde, zei: “We zijn op zoek naar ideeën die anders zijn dan wat we gewend zijn, die concreet waarde toevoegen en die verleidingskracht hebben. Ze moeten inspelen op een moderne vorm van solidariteit.”
Het belang van dit laatste criterium zal voor iedereen duidelijk zijn: de overheid bouwt de collectieve arrangementen in de zorg af en zegt tegen de burger dat die meer in zijn eigen netwerk moet gaan regelen. Dit kan alleen slagen als het lukt een zorgzame gemeenschap te creëren, een gemeenschap waarin solidariteit het kernbegrip is. Wie vanuit dit perspectief een goed idee heeft voor innovatie in de zorg, kan zich nog tot medio oktober bij Come Together aanmelden.
3 reacties
Laat de Overheid zelf eens solidair zijn met de gemeenschap zou ik zeggen. De Overheid roomt nu 60,3% van het BNP af voor eigen gebruik en voor het rondpompen van geld. Omvang van het Overheidsapparaat blijft maar toenemen. Van een terugtredende Overheid is geen sprake. Niet voor niets zegt M van Rijn dat van een vermindering van de AWBZ premie geen sprake kan zijn, ondanks dat de AWBZ bestedingen afnemen van 26 miljard euro naar 10 miljard euro. Waar blijft die 16 miljard euro dan? En gaat de Zvw en WMO premie dan ook nog eens omhoog met 16 miljard?
Ergens zal de kruik barsten. Hoogste belastingschaal start in Nederland bij 55.000 euro en in Duitsland eerst bij 250.000 euro. Dat geeft de burger aldaar ruimte om naar eigen inzicht te participeren en het zelf te financieren.
Participatiemaatschappij? Solidariteit? Dan moet de Overheid de burgers daar wel toe in staat stellen; financieel en in tijd.
Bedenk dat alle propaganda afdelingen van de Overheid opgeteld nu meer kosten dan de Eerste Lijns zorg plus extramurale farmacie.
Een econoom zal nu toch eens moeten gaan kijken naar de effecten van een macro beslag van 60.3% op het BNP van de Overheid. Waarom komt de Galaxy uit Zuid Korea en niet uit Eindhoven Nederland? Waarom stopt Zuid Korea wel met de JSF en Nederland niet? Wat brengt meer op? JSF of de Galaxy?
Tijd voor een taakherschikking en een geldherschikking. Maak Nederland een Deelstaat van Duitsland en het macrobeslag gaat naar 45%. Wat gebeurt er dan?
anh jansen
18 september 2013 / 10:25Ik voel me aangesproken en denk serieus na over een voorstel voor de TEDx Binnenhof. Prinsjesdag heeft gisteren duidelijk gemaakt, dat het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de overheid minimaal is.
Maar er zijn veel mensen in mijn omgeving met meningen en ideeën over hoe het ook ánders zou kunnen. Die energie zou ik graag willen bundelen en verder activeren, benutten. Denken vanuit de rijkdom die er bestaat bij mensen in plaats van denken vanuit de beperkingen van de overheid.
AG van den Berg
18 september 2013 / 22:39Geweldig, beslist doen zou ik zeggen. Ik ben benieuwd naar de inhoud van je betoog.
Frank van Wijck
18 september 2013 / 22:54