Derde woensdag

Na de derde dinsdag van september volgt gelukkig altijd weer gewoon de derde woensdag. Over tot de orde van de dag. Als we voor de zorg één les kunnen leren uit de overheidsplannen, dan is het wel dat een beetje innovatie nooit kwaad kan. Tot dit doel hebben PGGM, ActiZ en Microsoft de koppen bij elkaar gestoken. Zij weten dat het ministerie van Economische Zaken op 31 maart 2014 TEDxBinnenhof organiseert om lokale oplossingen voor globale problemen over het voetlicht te brengen, en ze zien graag dat op die dag minstens twee (nog liever drie) presentaties gaan over gezondheidszorg.

Dus wat doen ze? Ze organiseren op 14 november een eigen voorronde onder de naam Come Together (www.come-together.nu), waarop iedereen die een écht goed idee voor innovatie in de zorg heeft dit verhaal mag presenteren. En ze coachen vervolgens de paar mensen die met de sterkste ideeën komen om dit verhaal tijdens TEDxBinnenhof nogmaals te vertellen. Een kleine twintig voorstellen voor presentaties hebben de drie initiatiefnemers van Come Together al binnen, maar ze willen er nog veel meer. Frido Kraanen van PGGM, die ik hierover afgelopen maandag interviewde, zei: “We zijn op zoek naar ideeën die anders zijn dan wat we gewend zijn, die concreet waarde toevoegen en die verleidingskracht hebben. Ze moeten inspelen op een moderne vorm van solidariteit.”

Het belang van dit laatste criterium zal voor iedereen duidelijk zijn: de overheid bouwt de collectieve arrangementen in de zorg af en zegt tegen de burger dat die meer in zijn eigen netwerk moet gaan regelen. Dit kan alleen slagen als het lukt een zorgzame gemeenschap te creëren, een gemeenschap waarin solidariteit het kernbegrip is. Wie vanuit dit perspectief een goed idee heeft voor innovatie in de zorg, kan zich nog tot medio oktober bij Come Together aanmelden.

Delen