Digitaal gemak

Sommige nieuwtjes zijn dermate logisch dat je je verbaast dat ze nieuws zijn. Neem nu dit bericht van Reinier de Graaf, LangeLand Ziekenhuis en HagaZiekenhuis. Samen met 117 apotheken in de regio maken zij de overstap van het papieren recept naar een e-recept.

Longarts Ton van der Looi schetst de voordelen: “Met letterlijk één druk op de knop verstuur ik een recept rechtstreeks naar de apotheek. De patiënt kan het papieren recept niet meer vergeten en de apotheek kan het medicatievoorschrift alvast voorbereiden, waardoor de wachttijden korter worden. Minder papier is ook beter voor het milieu.” Geen speld tussen te krijgen, hij heeft helemaal gelijk. Toch moest er een convenant aan te pas komen tussen de drie ziekenhuizen en de regionale apothekersvereniging om dit mogelijk te maken.

De reden: een recept moet met een handtekening ondertekend worden en dit kan digitaal niet. Serieus niet? Onze Rijksoverheid denkt daar toch echt anders over en wijst zelfs de weg naar certificatiedienstverleners die een gekwalificeerde elektronische handtekening van een certificaat voorzien dat ervoor zorgt dat zo’n handtekening altijd rechtsgeldig is. Dat wisten ze in die Haagse regio trouwens ook wel. In de berichtgeving lezen we nota bene dat de huisartsen en apotheken in de regio al met het e-recept werken. Die zullen toch ook wel eerst nagedacht hebben of dit in de haak is.

Ach gezondheidszorg, wat ben je toch een wonderlijke wereld.

Delen