Digitaal slimmer

Afgelopen woensdag had ik het op deze plaats over twee waardevolle voorbeelden van samenwerking in de zorg. Op de valreep van dezelfde week komt er nog een derde voorbeeld bij, nu van de 28 SAZ-ziekenhuizen, die het Expertisecentrum Zorgalgoritmen hebben opgericht.

Het doel is algoritmen te ontwikkelen die kunnen helpen om problemen op de werkvloer op te lossen en zorgprofessionals te ondersteunen bij diagnosestelling, het voorspellen van ziektebeloop en het bepalen van een optimaal behandelprotocol. Terecht stellen de ziekenhuizen dat artificial intelligence en algoritmen geen doel op zich zijn, maar een techniek om processen te verbeteren en nieuwe verbanden te leggen. De berg aan data die daarvoor beschikbaar is in de zorg, is zo omvangrijk dat die voor mensen onmogelijk door te worstelen is als basis voor zorgverbetering. Maar het verzamelen en analyseren van die data kan wel van grote waarde zijn voor de patiëntenzorg. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan het op basis van patiëntkarakteristieken voorspellen of een behandeling bij een individuele patiënt wel of niet effect zal hebben.

‘Verzamelen en analyseren van data via artificial intelligence en algoritmen kan van grote waarde zijn voor de patiëntenzorg’

Natuurlijk wordt hier op veel meer plaatsen in de wereld onderzoek naar gedaan. Het onderwerp is nog volop in ontwikkeling en de eerste reactie onder het nieuwsbericht op Skipr laat zien dat nog niet iedereen het even serieus neemt. Dat zal vanzelf veranderen naarmate meer concrete resultaten binnendruppelen. En gelukkig weerhoudt het ondertussen ziekenhuizen niet van samenwerking op dit gebied.

Delen