Digitale dokters

Pieter van Eijsden, neurochirurg en adjunct-hoofdredacteur van NTvG, maakt zich een beetje zorgen. Best begrijpelijk als je bedenkt dat hij de eerdere NTvG-publicatie onder de titel Data-gedreven integrale diagnostiek heeft gelezen. Meteen de eerste zin al zet je zintuigen op scherp, zeker als je zelf medisch specialist bent: ‘Het stellen van een correcte medische diagnose zal in de nabije toekomst meer en meer gebeuren met behulp van kunstmatige intelligentie’.

Daarop doorredenerend stelt Van Eijsden zichzelf de vraag wat dokters in de toekomst nog te doen zullen hebben. Een terechte vraag, en het is net zo terecht dat hij die niet alleen betrekt op de ondersteunende specialismen, maar ook op de snijdende.

Zullen dokters in de toekomst nog wel wat te doen hebben?

Chirurg in opleiding Thony Ruys stelt dat het toekomstbeeld waarover Van Eijsden een beetje zit te somberen helemaal niet erg is, en bovendien simpelweg onontkoombaar. Maak je dus inderdaad maar zorgen over de toekomst van je vak, waarschuwt hij, want die toekomst ziet er écht anders uit. Volgens aios Shanice Beerepoot geldt dit ook voor huisartsen en apothekers, ook zij kunnen weleens sneller overbodig worden dan ze zich realiseren, vindt ze.

Van Eijsden denkt dat nog wel dokters nodig zullen zijn, maar andersoortige. Professionals die vooral beeldschermwerk doen, en voor wie affiniteit met patiëntenzorg, empathie en interpersoonlijke vaardigheden dus niet echt essentiële job requirements zijn. De vraag die hij hierbij opwerpt – of hij dit wel of niet erg moet vinden – kan hij alleen zelf beantwoorden. Maar het zou wel goed zijn als opleiders alvast gaan nadenken over een andere vraag, namelijk of de medische opleidingen die ze nu bieden, aansluiten bij de behoefte aan de dokters van morgen.

Delen