Digitale fysiotherapie

Cliënten van Zorggroep Solis die moeten revalideren, gaan gebruikmaken van EvoCare. Dit betekent dat ze na een persoonlijke intake een therapiecomputer mee naar huis krijgen waarop software staat voor een individueel behandelprogramma. Terwijl de cliënt aan het oefenen is, maakt de computer films en foto’s, die door de fysiotherapeut van Solis worden beoordeeld.

Solis is slim geweest, want het heeft met EvoCare een behandelmethode gekocht die zich in Duitsland al in economisch opzicht heeft bewezen, en het heeft voor haar eigen afzetgebied het alleenrecht geclaimd om ermee te werken. Een vooruitstrevende stap voor een aanbieder die op zijn site laat weten al sinds 1267 zorg te verlenen.

Toch blijf ik met één puntje zitten waar ik niet helemaal uit kom. Ik weet dat de zorg door de vergrijzing en de demografische ontwikkelingen de komende decennia meer mensen nodig heeft dan op de banenmarkt te vinden zijn. Ik weet ook dat naarstig naar IT-oplossingen wordt gezocht om het bestaande personeel te ondersteunen en te ontlasten. Maar dan hebben we het toch vooral over verpleegkundigen en verzorgenden. Aan fysiotherapeuten is bepaald geen gebrek. En als er toch voldoende zijn, heb ik liever een mens tegenover me dan een computer. Ik vraag me dus af wat vanuit het cliëntenperspectief de meerwaarde is van deze ontwikkeling. Het lijkt mij vooral de efficiënte inzet van de bij Solis actieve fysiotherapeuten ten goede te komen, want die hoeven niet meer in de auto te stappen voor persoonlijke behandeling thuis. Maar dan hebben we het over geld, niet over zorg toch? Doe mij dan voor dat geld maar een fysiotherapeut van vlees en bloed van een andere revalidatieaanbieder. Daarmee kan ik nog een praatje maken tijdens het oefenen.

Delen