Digitale revolutie

Mijn nieuwe smartphone en ondergetekende hebben een probleem. Hoewel ik (officieus weliswaar) wereldkampioen mobiel bellen ben, heb ik de grootste moeite om dit laatste exemplaar onder controle te krijgen. Misschien omdat het ding nogal smart is en ik minder als het om techniek gaat, misschien ook omdat ik moeite heb met het gebruik van een touchscreen. Het screen is nogal mini en mijn vingers lijken omgekeerd evenredig maxi. Hoe dan ook; een mens moet meegaan met de tijd, anders is het eind zoek.

Ook de gezondheidszorg bevindt zich midden in de digitale revolutie. Steeds meer medische apps worden ontwikkeld en gebruikt en na e-health dient zich nu ook m-health aan (waarin de ‘m’ uiteraard staat voor mobile). Een spannende ontwikkeling die door zorgprofessionals gevolgd gaat worden en zelfs al gevolgd wordt. Ook de redactie van Arts en Auto doet online mee en maakt een inhaalslag. Naast de vernieuwde website, lanceerden we eind vorig jaar een wekelijkse e-mailnieuwsbrief (gratis abonneren via www.artsenauto.nl) en ontwikkelen we momenteel een Arts en Auto app. Binnen nu en drie maanden is het tijdschrift dus ook via die app beschikbaar, compleet met ‘verrijkte’ pagina’s en dus extra informatie.

Ik roep u dus op; zorg dat u beschikt over het beste uit beide werelden

Ik verwacht veel van e-health en m-health en alle ontwikkelingen die nog komen. Die zullen zeker bijdragen aan de kwaliteit van zorg en de efficiency van het organiseren ervan. Online polibezoek met videoverbinding is al mogelijk en een uitkomst voor patiënten, die dus niet altijd meer hoeven af te reizen naar een specialistisch centrum elders in het land.

Dat neemt niet weg dat ik me ook zorgen maak. Goede zorg draait uiteindelijk altijd om persoonlijke aandacht en een goed getraind klinisch oog. Ik ben weleens bang dat daarvan steeds minder sprake zal zijn, met al die professionals die straks vooral naar het scherm van hun smartphone staren. Ik roep u dus op; zorg dat u beschikt over het beste uit beide werelden, maar vergeet niet uw patiënt aan te kijken en werkelijk te horen. Ik oefen ondertussen rustig verder op mijn mini-touchscreen.

Delen