Direct naar de gevangenis

De veroordeling van oud-neuroloog Ernst Jansen Steur tot een celstraf van drie jaar onvoorwaardelijk creëert een belangrijk juridisch precedent. We weten dat zorgprofessionals met het oordeel van de tuchtrechter te maken kunnen krijgen, maar een strafrechtelijk proces is een andere zaak en ik vraag mij af welke gevolgen dit gaat hebben.

De Orde van Medisch Specialisten en de KNMG hebben zich de laatste jaren beijverd voor meer transparantie van medisch specialisten over medische fouten. Vooral het ‘fout gegaan is nog niet fout gedaan’-pleidooi van Marcel Daniels van de Orde in het tv-programma Buitenhof heeft het debat hierover een flinke zet in de goede richting gegeven. Het is niet te hopen dat medisch specialisten nu weer kopschuw worden, op basis van de gedachte: je kunt als zorgprofessional dus in de gevangenis belanden als je het verkeerd doet.

Tegelijk vraag ik mij af hoe de bestuurders en toezichthouders in de zorg tegen de zaak Jansen Steur aankijken. We hebben de laatste jaren diverse voorbeelden gezien die duidelijk maken dat ook zij de fout in kunnen gaan. Er is een toenemende roep om hen bij falen persoonlijk aansprakelijk te stellen. Hun risico wordt dus groter, en dit net op het moment dat de Tweede Kamer zich achter de Wet normering topinkomens heeft geschaard en de geldelijke beloning voor hun werk dus aan banden wordt gelegd. Welk gedrag gaan zij vertonen?

Delen