Dit gun je ieder huis

Cliëntenraadslid Ronald Arends van de Saxenburgh Groep kan het niet hardmaken, maar er schuilt wel logica in wat hij zegt. Het verscherpt toezicht in 2013 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg,  op een van de locaties voor langdurige zorg van de Saxenburgh Groep, heeft een enorme versnelling gegeven aan de versterking van de cliëntenraad. En daarover zegt Arends dit: “Als dat eerder was gebeurd, hadden de raadsleden ook kunnen opmerken wat de Inspectie opmerkte en had dat verschept toezicht misschien zelfs voorkomen kunnen worden.”

Blijkbaar heeft het bestuur van de organisatie dit ook ingezien en heeft het ze zich het bekende credo Never waste a good crisis ter harte genomen. Het heeft een aantal cliëntenraadsleden een belangrijke rol gegeven in de interne audits binnen de locaties. Deze auditoren richten zich bij uitstek op de zaken die vanuit het bewonersperspectief het verschil maken: brandveiligheid, medicatieveiligheid, magazijn en koelkast, omgang met probleemgedrag bij dementerenden, zorgleefplan, infectiepreventie, (hand)hygiëne, mondzorg en orde en netheid.

Bestuurder Pauline Terwijn zegt: “Zo’n inzet als we hier nu hebben met de cliëntenraad gun je ieder huis.” Helemaal mee eens, zo zou het inderdaad moeten zijn. Maar, om met honkballer Yogi Berra te spreken: “In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel.” Helaas wel, er is nog een wereld te winnen in de langdurige zorg.

Delen