Doe het zelf
Dirk-Jan Verbeek, interim bestuurder van VieCuri, is duidelijk niet bang voor een confrontatie met zorgverzekeraar VGZ. Hij heeft bouwplannen voor een nieuw ziekenhuis, gespecialiseerd in orthopedie en oogheelkunde. En hij heeft goed in de gaten dat VGZ voorzichtig reageert op dit plan, maar daarvan wil hij niets weten. Hij maakt meteen duidelijk dat hij niet zal schuwen de media op te zoeken als VGZ niet akkoord gaat. “Als VGZ het meent, krijgen we straks net als bij het Refaja Ziekenhuis vliegtuigjes met een spandoek dat burgers oproept om naar een andere verzekeraar te gaan”, zegt hij. Succes verzekerd, zou je denken, want de Telegraaf en ook sommige politieke partijen weten wel hoe ze daarop kunnen inspelen.
Zijn ziekenhuizen op aarde om te concurreren met andere ziekenhuizen of om patiëntenzorg te leveren?
Maar kijk eens naar de feiten. In het huidige ziekenhuis worden nog nauwelijks patiënten opgenomen. Doorgaans zijn slechts dertig van de 150 bedden bezet; een bedbezetting van 20 procent. Is dat een goede basis voor bouw van een nieuw ziekenhuis? Verbeek zegt te willen concurreren met bijvoorbeeld de Maartenskliniek. Maar zijn ziekenhuizen op aarde om te concurreren met andere ziekenhuizen of om patiëntenzorg te leveren waaraan een reële behoefte bestaat?
Ik zou zeggen: doe het licht uit, sluit de deuren en koop in de buurt een leuk pandje dat geschikt is om er een particuliere kliniek in te vestigen. Maar doe dat dan ook wel voor eigen rekening en risico.
1 reactie
‘Verbeek zegt te willen concurreren met bijvoorbeeld de Maartenskliniek. Maar zijn ziekenhuizen op aarde om te concurreren met andere ziekenhuizen of om patiëntenzorg te leveren waaraan een reële behoefte bestaat?’
–Wat een ongelooflijke domme opmerking weer van FvW. Een top tien blogger nota bene.
Lees de bijdrage van Marcel Canoy et al ten tijde van zijn periode bij het CPB; opzet van het nieuwe zorgstelsel, voorwaarden en richtlijnen voor een succesvolle hemelvaart; pilaar is concurrentie!
2003. publicatie.
Zonder concurrentie kunnen we beter stoppen met het gedachtenexperiment Zorgstelsel 2006. Dat zei Marcel Canoy al in 2003. Zeer scherpe econoom. Een Nobelprijs waardig.
En vanwege de opzet van meer concurrentie voorzag Marcel Canoy al in 2003 dat het voorgestelde gedachtenexperiment Zorgstelsel 2006 een toename in kosten met zich mee zou brengen. Om te concurreren moet er immers meer aanbod komen. Dat zag hij toen niet als probleem.
Natuurlijk zijn ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in het NL model op aarde om te concurreren! En uit de concurrentie komt vanzelf het bestaansrecht naar boven; willen verzekerden naar je toe? Voldoende verzekerden om uit de kosten te komen en winst te maken? Zo ja, dan heb je bestaansrecht. Zo neen, dan ga je failliet.
Welkom in de kapitalistische wereld. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Toch? Of valt het FvW toch een beetje tegen en hinkt hij nu op socialistische gedachten? Bij een single payer model heb je dit overaanbod niet. Heb je geen verspilling. Kan je een vestigingsbeleid toepassen, kan je alles delen. Kan je samenwerken. Fijn.
Daar was Milton Friedman ook al achter gekomen. De zorg leent zich niet voor kapitalistische principes. De Zorg is immers geen markt. En ja, alleen in de Polder van Nederland kan je doen alsof je toch een markt hebt: ‘gereguleerde marktwerking’.
D66 is dan ook een typisch Nederlandse Polder partij; iedereen een vaste baan, met een zeer korte opzegtermijn van beide kanten en een beperkte schadeloosstelling bij ontslag. Dan heeft iedereen een vaste baan.
Zo het plan van D66, zo het gedachtenexperiment Zorgstelsel 2006.
Zo FvW.
anh jansen
26 augustus 2016 / 13:05