Doe het zelf

Dirk-Jan Verbeek, interim bestuurder van VieCuri, is duidelijk niet bang voor een confrontatie met zorgverzekeraar VGZ. Hij heeft bouwplannen voor een nieuw ziekenhuis, gespecialiseerd in orthopedie en oogheelkunde. En hij heeft goed in de gaten dat VGZ voorzichtig reageert op dit plan, maar daarvan wil hij niets weten. Hij maakt meteen duidelijk dat hij niet zal schuwen de media op te zoeken als VGZ niet akkoord gaat. “Als VGZ het meent, krijgen we straks net als bij het Refaja Ziekenhuis vliegtuigjes met een spandoek dat burgers oproept om naar een andere verzekeraar te gaan”, zegt hij. Succes verzekerd, zou je denken, want de Telegraaf en ook sommige politieke partijen weten wel hoe ze daarop kunnen inspelen.

Zijn ziekenhuizen op aarde om te concurreren met andere ziekenhuizen of om patiëntenzorg te leveren?

Maar kijk eens naar de feiten. In het huidige ziekenhuis worden nog nauwelijks patiënten opgenomen. Doorgaans zijn slechts dertig van de 150 bedden bezet; een bedbezetting van 20 procent. Is dat een goede basis voor bouw van een nieuw ziekenhuis? Verbeek zegt te willen concurreren met bijvoorbeeld de Maartenskliniek. Maar zijn ziekenhuizen op aarde om te concurreren met andere ziekenhuizen of om patiëntenzorg te leveren waaraan een reële behoefte bestaat?

Ik zou zeggen: doe het licht uit, sluit de deuren en koop in de buurt een leuk pandje dat geschikt is om er een particuliere kliniek in te vestigen. Maar doe dat dan ook wel voor eigen rekening en risico.

Delen