Doe het zelf

Wat een mooie zin vind ik dit: “Wij zijn niet te klein voor zorg. Je moet het alleen anders organiseren.” Ik lees dit in het nieuwsbericht over de dorpscoöperatie in Kloosterburen die ouderenzorginstelling ’t Olde Heem heeft overgenomen van Zonnehuisgroep Noord. Voor deze aanbieder is de exploitatie van het kleinschalige woonzorgcentrum niet meer rendabel, vandaar dat het die afstoot.

Het is tekenend voor de sociale cohesie in het kleine Kloosterburen (ruim zeshonderd inwoners) dat het op deze ontwikkeling reageert door het heft in eigen handen te nemen. De inwoners hadden ook de actiegroep ‘Red ’t Olde Heem’ in het leven kunnen roepen, veel maatschappelijke en politieke stampij kunnen maken, een petitie kunnen aanbieden aan een Haagse hotemetoot en bedenk het allemaal maar.

Maar het mooie is dat ze dat dus niet gedaan hebben. Ze hebben de verantwoordelijkheid genomen om het dreigende continuïteitsprobleem van ’t Olde Heem zelf op te lossen.

Hiermee maken ze ondubbelzinnig duidelijk dat de bewoners van dat woonzorgcentrum nog steeds van waarde zijn voor de inwoners van het dorp. Het feit dat ’t Olde Heem ook een inloophuis is voor die dorpsbewoners onderstreept dit. Anne Hilderink van het coöperatiebestuur zegt: “We willen ervoor zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft die hier kan krijgen.” Niet alleen de kleine groep ouderen die er nu nog wonen dus, maar mogelijk ook mensen die al naar elders vertrokken zijn maar graag willen terugkeren, en de ouderen van straks.

Hier schuilt een boodschap in waarvan iedereen zich wat mag aantrekken.

Delen