Doodlopende weg

Het bericht dat het LangeLand Ziekenhuis zijn leningen niet meer kan afbetalen, komt natuurlijk bepaald niet als een verrassing. Het ziekenhuis heeft een lange historie van grote financiële problemen en die komen nu, na de afgeblazen fusie met HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf  tot een kookpunt.

Beide ziekenhuizen hebben besloten om hun leningen aan LangeLand volledig af te boeken. Dat HagaZiekenhuis hierbij het ‘matige vertrouwen’ in de financiële toekomst van LangeLand als een van de redenen noemt, is een fraai understatement. De verklaring ‘Het is trekken aan een dood paard’ was eerlijker geweest.

‘De verklaring “Het is trekken aan een dood paard” was eerlijker geweest’

In de vraag hoe het nu verder moet, zal de roep van het gemeentebestuur en de lokale bevolking zeker een rol spelen. Maar dit neemt niet weg dat de vraag of er nog wat te redden valt nu toch wel heel erg acuut begint te worden. Natuurlijk kan de overheid de oude koe ‘systeemziekenhuis’ van stal halen. Maar gelet op het aantal ziekenhuizen in de omgeving (Leiden, Leiderdorp, Delft, Den Haag, Gouda) is het de vraag of dit valide is.

Delen