Dooie mus

Gewoon fuseren met de VVD? Peter de Waard, columnist voor de Volkskrant, weet wel hoe hij zijn lezers moet prikkelen, in zijn column over de wens van de PVV  tot afschaffing van het eigen risico in de zorg. Wat dit agendapunt betreft zou de partij beter kunnen fuseren met de SP trouwens, want die koestert al jaren dezelfde diepgevoelde behoefte om een streep te trekken door wat zij wat populistisch als ‘een boete op ziek zijn’ bestempelt.

De Waard zet met een paar simpele rekenvoorbeelden de voors en tegens van de afschaffing van het eigen risico helder op een rij. Of welbeschouwd vooral de ‘tegens’ eigenlijk, want van ‘voors’ is niet zo heel veel sprake. De kern is dit: ‘Zelfs als het Wilders via een geitenpaadje toch lukt, scheept hij de verzekerden af met een dooie mus: 110 euro voordeel voor chronisch zieken die mogelijk een deel van hun toeslag kwijtraken. En een premiestijging voor tien miljoen andere Nederlanders’.

Zelfs als het Wilders via een geitenpaadje toch lukt, scheept hij de verzekerden af met een dooie mus

Dit zou niet zomaar een controversiële, maar zelfs een heel moedige stap zijn van de PVV. En moedige stappen kunnen in de politiek erg veel stemmen kosten. Wie erop rekent dat het kabinet Wilders I het eigen risico daadwerkelijk gaat afschaffen, wedt op het verkeerde paard.

Delen