Doorzichtig

Lukas Stalpers en Frits van Dam zijn intelligente mensen. Hun pleidooi om Edith Schippers (VWS) goedkeuring van de commerciële bodyscan uit het hoofd te praten, snijdt hout. Ik begrijp de liberale gedachte van de minister dat het niet nodig is om zaken te verbieden die op zich onschadelijk zijn en waarvoor mensen zelf betalen. Maar blijkbaar staat Schippers onvoldoende stil bij de gevolgen voor de zorgconsumptie door mensen bij wie een scanuitkomst weleens zou kunnen wijzen op een (naderend) gezondheidsprobleem. En bij het feit de uitkomst van een bodyscan enorme schade kan toebrengen aan iemands zelfbeeld.

Jaren geleden interviewde ik voor Arts en Auto hoogleraar Matthijs Oudkerk, radioloog, die voor precies deze ontwikkeling waarschuwde. Hij zei toen:  “Dankzij de beeldvormende technieken kunnen afwijkingen in het menselijk lichaam al worden opgespoord voordat ze tot ziekteverschijnselen hebben geleid, in een stadium dat behandeling nog goed mogelijk is. Op zich goed nieuws, maar het kan leiden tot een beeld van een ziek menselijk lichaam waaraan altijd wel iets mankeert en dus altijd wel wat te behandelen valt. Alleen geld is een belemmering om iedere mens periodiek door te lichten, op zoek naar pathologische afwijkingen. Maar dat uitgangspunt is verkeerd. De basisgedachte zou moeten zijn dat een eeuwig gezond lichaam niet mogelijk is en dat de mens afwijkingen moet accepteren. Gebeurt dat niet, dan kan zelfs ouderdom als ziekte worden beschouwd. En als dat gebeurt, glijdt de mens af naar een onwerkelijke en onvervulbare zoektocht naar het eeuwige leven.”

Ik ben zó blij dat de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg een brede ethische discussie wil over kosten en keuzen in de zorg.

Delen