Dozenschuiver
De reumapatiënt vindt de apotheker een dozenschuiver. Maar diezelfde reumapatiënt geeft er wel de voorkeur aan zijn geneesmiddelen persoonlijk op te halen in de apotheek in plaats van deze te laten thuisbezorgen. Wie deze twee feiten met elkaar kan rijmen, mag het me hieronder uitleggen, maar ik begrijp het niet. Zeker niet als ik ook lees dat deze patiënten de lange wachttijden in de apotheek als hun grootste ergernis beschouwen. Moeten we hieruit de conclusie trekken dat reumapatiënten meer dan de gemiddelde bevolking interesse hebben in het kijken naar mensen die schuiven met dozen? Ik vind dat een interessant onderwerp voor promotieonderzoek, de Ig Nobelprijs waardig.
Ik kan moeilijk anders dan tot de conclusie komen dat het Reumafonds een onderzoek heeft verricht waarvan niemand veel wijzer wordt. Ook de bevinding dat slechts 22 procent van de reumapatiënten vindt dat de apotheker invloed heeft op de eigen therapietrouw is niet erg bruikbaar. Moeten we hieruit de conclusie trekken dat reumapatiënten eigenwijze mensen zijn die zich niet de les willen laten lezen door hun apotheker? Of moeten we eruit concluderen dat ze de apotheker er niet op durven aanspreken dat hij die rol van therapietrouwbewaker best wat actiever op zich mag nemen? Dat de apotheker die rol graag wil spelen is toch duidelijk, het is immers bij uitstek de inhoudelijke kant van het vak die zijn meerwaarde bepaalt.
Maar de meest interessante vraag vind ik eigenlijk de vraag die in het kader van dit onderzoek niet gesteld is; wat vinden andere patiënten dan reumapatiënten van de apotheker? Ik zie het vervolgonderzoek met belangstelling tegemoet.
1 reactie
Tja. Moeilijk he. De NZa heeft toch onlangs weer een schitterende scan en rapport over de extramurale farmacie en de zorgmarkt gepubliceerd waaruit bleek dat de patiënten allemaal tevreden waren over de apotheken: het gaat goed want er zijn geen klachten!
En waarom zouden die reuma patiënten niet thuis kunnen blijven? Ze hebben toch reuma? Dat is de achterliggende gedachte van FvW.
Thuisbezorgen is toch zo makkelijk? Je moet wel een dagdeel thuis blijven en dat is ook voor reuma patiënten geen voorkeursbezigheid. Met reuma kan je al jaren gewoon functioneren in de maatschappij. Het is FvW onbekend blijkbaar.
Wat is reuma? Hoe wordt reuma behandeld? Kijk daar eens naar voordat je een blog plaatst.
Reuma is niet te vergelijken met constant 80 km per uur rijden. Gaat op en neer en daar hebben de arts en de apotheker geen invloed op. Medicatie en therapie kunnen daarbij helpen. De enige die dat merkt is de patiënt zelf. Die mindert of vermeerdert de medicatie en andere behandelingen op die signalen. Praten over therapie trouw en reuma is dan ook lastig. Automatisch herhalen is dan ook zeer complex. Het gebruik en het volume fluctueren enorm. Afhalen bij de apotheek is dan ook te prefereren om middel, sterkte, aantal en volume af te stemmen op de dan geldende klachten. Aan de balie wordt dan e.a. afgestemd. Er wordt gepraat. Gecommuniceerd. Zonder enige vergoeding vanuit het Ministerie of de verzekeraars. Is immers niet meetbaar en daardoor niet vergoedbaar. Het is zorg. Vraag het Paul Frissen.
En lange wachttijden? Hangt af van tijdstip en dag, maar gezien de voortgaande daling in vergoeding, dankzij de inspanningen van iedereen in de apotheek, nog voor degenen die de NZa ondervraagt aanvaardbaar: geen klachten zeggen NZa en ZN/ZN-leden. Of zou het komen doordat de NZa middelt? Hoeveel mensen hebben reuma? Hoeveel halen hun medicatie op in de apotheek? Hoeveel anderen zijn er? Hoeveel van hen halen hun medicatie op bij de apotheek? Wat is dan het gemiddelde? Meten is weten en is in NZa filosofie gewoon een statistiek. D Stapel is niet dood.
Dat krijg je als beleid wordt gemaakt door FvW’s van deze wereld: geen benul van wat speelt in de maatschappij in het algemeen en in de zorg in het bijzonder en helemaal niet in de extramurale farmacie.
Uit rapporten is de werkelijkheid niet te halen. Vraag het nogmaals aan Paul Frissen.
Volgens sommige verzekeraars leven wij overigens nu in 2012. De prijzen waren toen aantrekkelijk voor verzekeraars en dat willen zij graag zo houden. Ook in 2014 en 2015.
En niet-geregistreerde middelen als eerste keus verhandelen? Verzekeraars zien er geen been in om dat niet af te dwingen.
De Geneesmiddelenwet is er duidelijk over, maar wat zegt de IGZ bij monde van J Hansen? “eigenlijk zouden wij de Geneesmiddelenwet moeten handhaven, maar dat doen we niet; we gedogen juist overtredingen van de Wet”. “En “eigenlijk is dat wel raar”. Zegt de inspecteur zelf! De Minister beslist uiteindelijk en de verzekeraars lopen daar mee weg.
Wat is ook weer het nut van registratie van geneesmiddelen? Wat is het gevaar van in de handel brengen van niet-geregistreerde middelen? Welke middelen gebruiken reuma patiënten? Wat is er al gebeurd en wat staat er nog meer te gebeuren?
De Z-indez KNMP taxe heeft geen enkele wettelijke kracht en wordt dus wel als wettige prijslijst gebruikt. Zo is Nederland.
We zien de prijzen van de niet-geregistreerde middelen die verzekeraars op basis van kwaliteit inkopen dus gewoon verschijnen en de brieven van de verzekeraars om deze in te kopen en af te leveren aan hun verplicht verzekerden.
Verzekeraars kopen kwaliteit in. Dat moeten wij niet vergeten. Kwaliteit. Geborgd door niet-geregistreerde middelen! Ook voor reuma patiënten.
Dat is de werkelijkheid van de extramurale farmacie anno 2013 e.v.
En de reuma patiënten met een Baxter? Die krijgen de gevolgen van een daling in tarieven met 20% – 50% voor hun oren.
Inkoop van de zorg op basis van kwaliteit is budget neutraal in de ogen van de ‘zorg’ inkopers van ZN/ZN-leden.
Een lobbyist van de KNMP moet maar eens aan de slag ZN/ZN-leden te bewerken dat 2012 wel een leuk jaar was, maar dat de jaren voor de val van Lehman toch nog leuker waren: prijzen uit 2007 dan maar? Aan inflatie werd ook toen niet gedaan. Dus wat is erop tegen?
En anders maar eens de gang naar Luxemburg inzetten. Met een aantal reuma patiënten. Die kunnen tegenwoordig heel goed wandelen dankzij de therapie anno 2013.
En de buitenlucht is heel wat beter dan een verblijf in het ziekenhuis. 10% van de mensen die in Ziekenhuizen overlijden sterven door de verkregen zorg, ingekocht door hun zorgverzekeraar op basis van kwaliteit! Of kopen zij ook daar niet-geregistreerde zorg in? Zegt Cie Danner. Voor de rest blijft alles geheim, maar is alles wel bekend. Ook bij zorgverzekeraars, die er alle belang bij hebben om e.a. onder de pet te houden.
25 miljard euro gaat er door de pomp in NL Ziekenhuizen. 40% van de bedden staan leeg. 50% van de OK’s worden niet gebruikt.
4 miljard in de extramurale farmacie.
94 miljard de totale kosten van zorg en welzijn. Prijs 2013.
Dus wat gaan we nu eens aanpakken? Gaan we vragen naar de beleving van klanten van apotheken? Scheiding van zorg en distributie in de farmacie als oplossing voor de stijgende kosten in de zorg? Er wordt door diverse partijen naar toegewerkt om te onderzoeken of de zorg zo efficiënter kan worden ingericht.
“Efficiënter naar de computermodellen van VWS, ZN/ZN-leden”
De burger wordt niets gevraagd.
Denk toch dat de virtuele wereld van de beleidsmakers en beslissers bij ZN/ZN-leden en VWS wat al te veel is afgeweken van de realiteit.
Anno 2014 werkt de extramurale farmacie met geheime prijzen uit 2012. Met verplichte verkoop van niet-geregistreerde middelen tegen een geheime prijs en een IGZ die ‘eigenlijk’ zou moeten ingrijpen maar dat niet wil, kan, mag, maar in ieder geval niet doet. En dan aankomen met therapie trouw bevorderen?
Welkom in Nederland. ‘We zien het volgende rapport met belangstelling tegemoet.”
anh jansen
17 oktober 2013 / 12:12