Draai het om KNGF
U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar? Deze vraag vormt het startschot van de consumentencampagne van het KNGF om patiënten die fysiotherapie nodig hebben op te roepen zorgvuldig te zijn met het kiezen van hun zorgverzekeraar. Het KNGF wijst er terecht op dat er heel wat te kiezen valt voor verzekerden. Het aanbod aan polissen is divers en het vereist zoekwerk van de verzekerde om tot de beste keuze te komen.
Ook binnen de fysiotherapie is het aanbod divers, en daaraan gaat het KNGF met deze publiekscampagne voorbij. Het gaat ervan uit dat de fysiotherapeut per definitie een ‘goede behandeling’ biedt. Iedere fysiotherapeut? Voor iedere klacht binnen het spectrum van de fysiotherapie? Waarom bestaan dan onder de vlag van het KNGF deelverenigingen, die zich richten op één aspect van de fysiotherapie? Manuele therapie bijvoorbeeld, kinderfysiotherapie, orofaciale fysiotherapie, sportfysiotherapie en ga zo maar door.
Als patiënt ben ik blij met die specialisaties, want die betekenen dat voor alle klachten binnen het spectrum van de fysiotherapie een specialist te vinden is, die mij gericht van mijn klacht afhelpt en bij wie dus – chronische aandoeningen uitgezonderd – veelal een beperkt aantal sessies volstaat. Als patiënt heb ik daar veel meer aan dan aan ongerichte keuzevrijheid uit 4700 fysiotherapiepraktijken. Dus fysiotherapeuten: als jullie ervan overtuigd zijn dat jullie een ‘goede behandeling’ bieden, specificeer dat ‘goed’ dan voor me. Laat me zien in welke behandeling je excelleert. Misschien kies ik dan wel veel liever op basis daarvan de fysiotherapeut die bij mijn klacht past, dan dat ik de keuze voor mijn zorgverzekering laat afhangen van de vergoeding voor de fysiotherapie. Voor goede kwaliteit heb ik echt wel wat over.
6 reacties
Helaas hebben velen een smalle beurs en kunnen niet zelf de fysio behandelingen betalen die boven het vergoede aantal uitstijgen of als er maar een deelvergoeding is.
Vandaar deze actie.
Als je voldoende verdient maakt het inderdaad allemaal niet heel veel uit.
#andersomdenken
Willem van Beek
26 november 2014 / 17:21Ook als je een smalle beurs hebt wil je doelgericht behandeld worden door de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de zorg voor jouw specifieke kwaal. Dan heb je heel veel aan informatie die je helpt om juist die fysiotherapeut te vinden. Niet alleen omdat je dan het snelst van je klacht af bent, maar ook omdat daarmee zo weinig mogelijk geld uit die smalle beurs hoeft te worden betaald aan de fysiotherapeut. #andersomandersomdenken?
Frank van Wijck
26 november 2014 / 18:30http://www.nza.nl/publicaties/nieuws/welke-informatie-moeten-verzekeraars-geven-over-de-polissen/
Alles draait om de prijs. Geen woord over kwaliteit.
Als je wilt zoeken in de polissen naar kwaliteit kan je heel lang zoeken, maar zul je van een koude kermis thuis komen; de NZa eist dat soort kwaliteitsgegevens niet eens van de verzekeraars. Zij zullen dat vanuit hun eigen intrinsieke goedheid moeten doen.
Intrinsieke goedheid is een gegeven inherent aan zorgaanbieders en dat willen verzekeraars, VWS en NZa graag zo houden.
De afspraak bij budgettair gestuurde zorg is nu eenmaal dat 1 partij knijpt en de andere partij dan gaat piepen; is er geen piep dan moet er harder worden geknepen en als er ook dan nog geen piep komt moet er worden gekeken door de onafhankelijk toezichthouder of er niet te hard is geknepen.
En als je 2x andersomdenkt kom je toch weer op het uitgangspunt uit: de keuze wordt gemaakt door de verzekeraar op basis van prijs. Zoveel mogelijk piep voor een zo laag mogelijke prijs.
ANH Jansen
26 november 2014 / 22:13De keuze van zorgverzekeraars voor het inkopen van zorg wordt zeker niet alleen bepaald op basis van de prijs. Zorgverzekeraars streven naar het inkopen van zorg binnen een combinatie van kwaliteit van zorg en prijsstelling. Wanneer deze combinatie aanwezig is binnen haar inkoop is doorvertaling binnen de polis een feit. Binnen de fysiotherapie is alleen in veel gevallen onvoldoende transparant wat kwaliteit is en waar deze wordt verleend. Het KNGF neemt daarnaast ruim haar tijd om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken……..
Erwin Hol
30 november 2014 / 13:50Beste collega fysiotherapeuten.
Ik begrijp dat jullie koepel, de KNGF, weigert om jullie inspanningen transparant te maken. Foei.
Als simpele eerstelijnsmedewerker krijg ik slechts jullie screeningsrapporten ( pluis/ niet pluis) . Jullie rapporten over wel of niet behaalde doelen. Jullie echografieën. Jullie rapporten over patentvriendelijkheid.
Ik lees over jullie Kennisplein Organisatie Bedrijfsvoering Personeel.
Ik heb kennis genomen van http://www.landelijkedatabasefysiotherapie.nl/wp-content/uploads/Verantwoording-uitvraag-versie2.pdf
Ik begrijp dat jullie werken met PROMS:
“In de fysiotherapie zijn we gewend om met PROMs te werken, bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van de vragenlijst voor Quebec Back Pain Disability Scale (QBPDS). Een voorbeeld van een meetinstrument met een enkele specifieke vraag is het meten van pijn met Numeric Rating Scale (NRS) of Visual Analog Scale (VAS). PROMs meetinstrumenten zijn in de praktijk van waarde tijdens de verschillende fasen in het fysiotherapeutisch proces, zoals:
in kaart brengen van de hulpvraag van de patiënt als uitgangspunt voor de diagnostiek;
bespreken van de uitkomsten van de diagnostische metingen met de patiënt, om de gezamenlijke doelstelling van de behandeling vast te stellen;
monitoren van de vooruitgang van het functioneren van de patiënt;
stimuleren van zelfmanagement, door de verantwoordelijkheid van de patiënt voor de vooruitgang te vergroten door feedback te geven;
evalueren van het resultaat van de behandeling.
Daarnaast brengen PROMs meetinstrumenten de effectiviteit van de zorg in kaart: wat is het resultaat van de fysiotherapeutische behandeling van alle patiënten met bijvoorbeeld lage rugklachten? ”
Ik begrijp dat er sprake is van kwaliteitsuitvraag:
http://www.landelijkedatabasefysiotherapie.nl/achtergrondinformatie/
En toch, beste collega fysiotherapeuten, toch ligt jullie hoofd onder de guillotine.
Gewoon slechte PR?
Of zijn jullie echt allemaal charlatans, zoals velen willen doen geloven?
Wie van jullie wil gratis orofaciale therapie loslaten op FvW?
E.Kriek
30 november 2014 / 20:59Ben het eens met Frank van Wijck. Maar hoe vindt je nou de specialist fysiotherapie die je zoekt? Wanneer ik mij alleen beperk tot mijn eigen specialisatie Master( Kinder) Bekkenfysiotherapie, wordt ik verdrietig dat zorgverzekeraars plus, AA, excellent praktijken koppelen aan HKZ en in mijn ogen niet aan kwaliteit van zorg. Kwaliteit van zorg zit in kennis en kunde op vak(technisch) gebied en niet of je goed bent in registratie van dossiers en gemaakte afspraken, vind ik. Hoe moet je als patient nu weten waar je met o.a. ongewenst urine verlies of verlies van ontlasting moet zijn?
Bij een bekkentherapeut, bekkenbodemtherapeut, bekkenoefentherapeut, bekkenfysiotherapeut, bekkenbodemfysiotherapeut, bekkenbodemoefentherapeut?
Nee, het enige juiste is geregistreerd Bekkenfysiotherapeut.
En dus worden wij te vaak geconfronteerd met patienten die niet begrijpen dat ze terecht gekomen zijn bij Algemeen Fysiotherapeuten en Oefentherapeuten met wat aanvullende scholing, immers vaak zijn de verzekerde behandelingen daar al opgemaakt. Teleurgesteld dat het veel tijd en behandelingen zonder resultaat heeft gekost. Verdrietig omdat ons specialisten tarief hoger ligt en ze het nu zelf moeten bekostigen. Echter:
Voor de meeste zorgverzekeraars zijn wij een praktijk die aan de eisen voldoet. Wij weten wel beter.
Karin Anthonissen
5 december 2014 / 15:33