Draai het om KNGF

U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar? Deze vraag vormt het startschot van de consumentencampagne van het KNGF om patiënten die fysiotherapie nodig hebben op te roepen zorgvuldig te zijn met het kiezen van hun zorgverzekeraar. Het KNGF wijst er terecht op dat er heel wat te kiezen valt voor verzekerden. Het aanbod aan polissen is divers en het vereist zoekwerk van de verzekerde om tot de beste keuze te komen.

Ook binnen de fysiotherapie is het aanbod divers, en daaraan gaat het KNGF met deze publiekscampagne voorbij. Het gaat ervan uit dat de fysiotherapeut per definitie een ‘goede behandeling’ biedt. Iedere fysiotherapeut? Voor iedere klacht binnen het spectrum van de fysiotherapie? Waarom bestaan dan onder de vlag van het KNGF deelverenigingen, die zich richten op één aspect van de fysiotherapie? Manuele therapie bijvoorbeeld, kinderfysiotherapie, orofaciale fysiotherapie, sportfysiotherapie en ga zo maar door.

Als patiënt ben ik blij met die specialisaties, want die betekenen dat voor alle klachten binnen het spectrum van de fysiotherapie een specialist te vinden is, die mij gericht van mijn klacht afhelpt en bij wie dus – chronische aandoeningen uitgezonderd – veelal een beperkt aantal sessies volstaat. Als patiënt heb ik daar veel meer aan dan aan ongerichte keuzevrijheid uit 4700 fysiotherapiepraktijken. Dus fysiotherapeuten: als jullie ervan overtuigd zijn dat jullie een ‘goede behandeling’ bieden, specificeer dat ‘goed’ dan voor me. Laat me zien in welke behandeling je excelleert. Misschien kies ik dan wel veel liever op basis daarvan de fysiotherapeut die bij mijn klacht past, dan dat ik de keuze voor mijn zorgverzekering laat afhangen van de vergoeding voor de fysiotherapie. Voor goede kwaliteit heb ik echt wel wat over.

Delen