Drempelloze eigen huisarts
Opvallend dat de Landelijke Huisartsen Vereniging tegenstander blijft van invoering van een eigen bijdrage voor bezoek aan de huisartsenpost. Voor bezoek aan de eigen huisarts kan ik mij deze stellingname voorstellen – al vind ik die ook daar een discussie waard – maar de huisartsenposten zijn echt een ander verhaal.
De posten zijn ontstaan omdat de huisartsen niet langer bij nacht en ontij klaar wilden staan voor hun patiënten. Begrijpelijk, want een huisarts heeft ook zijn nachtrust nodig. Het credo veranderde hiermee gaandeweg van ‘de huisarts is 24/7 beschikbaar’ naar ‘huisartsenzorg is 24/7 beschikbaar’. Een duidelijk verschil: op de post treft de patiënt doorgaans niet de eigen huisarts, maar een werknemer die de patiënt en diens medische geschiedenis niet kent. En in (te) veel gevallen blijkt dit ook niet relevant, omdat de zorgvraag van de patiënt helemaal niet de urgentie heeft die hij er zelf aan toekent.
In het licht van dit gegeven kun je wel blijven volhouden dat er geen drempel mag zijn voor toegang tot de huisarts, maar dat uitgangspunt verliest aan geloofwaardigheid als geen rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van de posten en de manier waarop mensen daarvan gebruikmaken. De discussie zou zuiverder zijn als die uitging van de stelling: er mag geen drempel zijn voor toegang tot de eigen huisarts.
4 reacties
Van Francis Bolle (V&VN) krijg ik via Twitter een terechte vraag: ik heb het over de eigen huisarts, betekent dit dat de patiënt ook een eigen bijdrage moet betalen als hij de praktijkverpleegkundige bezoekt die bij zijn eigen huisarts in dienst is? Een goede nuancering Francis. En het antwoord is natuurlijk: nee. Het is mij te doen om het onderscheid tussen bezoek aan de eigen huisartsenpraktijk en bezoek aan een huisartsenpost.
Webredactie
21 juni 2012 / 12:28Helemaal mee eens, iets wat wij al jaren roepen. Een hele simpele vorm van bezuiniging, die medisch gezien zeer goed te verdedigen valt. Zie de al gebruikte argumenten in het artikel. Daarbij; ‘vroeger’ toen wij nog zelf dienst draaiden in de ANW-uren, was deze toch ook al echt bedoeld voor ‘nood – en spoedgevallen’. Zeker niet voor patiënten die het beter uitkwam om ’s avonds of ’s nachts de huisarts te zien. Als ik nu de overdrachtberichten soms lees over patiënten die contact hebben gehad met de huisartsenpost met hulpvragen die al heel erg lang spelen, waarin soms glashard onwaarheden worden verkondigd (‘de huisarts was vanmiddag gesloten’, terwijl wij gewoon open waren), word ik soms echt ‘verdrietig’. En dat terwijl onze praktijk bekend staat om het hele erge lage percentage van patiënten die gebruik maken van deze ANW-dienst!
Hannelore
21 juni 2012 / 12:56Noot op het artikel: ben al jaren huisarts in regio de Pijp e.o.
Na zevenen of in de nacht uitrukken voor patienten zit niet in mijn basispakket; klokslag 19.00 uur gaat namelijk de Bourgogne open (0,7 ltr) en die gaat er doorheen. Mijn vrouw is dan net terug van de tennis of de theeclub; dus die zit ook gezellig aan mij te plukken na ca. zevenen. Vandaar.
Is allemaal geen punt mits dat duidelijk naar de vaste patiënten wordt gecommuniceerd. Probleem dus opgelost.
Dus die huisartsenpost is een uitkomst voor de vele levensgenieters in onze beroepsgroep.
En b.t.w.; van 2 ton bruto kunnen we wel rondkomen,
4 ton hoeft niet. Het is mooi zo, genoeg is genoeg. Doei.
A. Kamp
21 juni 2012 / 14:24Reactie van collega Kamp is op het randje maar wel grappig.
Hij werkt zaterdag ook en dat zeg die dan niet.
En twee medewerkers nemen zijn toko over voor 0,0.
Zeg hij ook niet. Kijk, zo kan het ook.
Het inmiddels 17.00; tijd om er ook maar eens een te nemen.
Verder grappig om te melden;
Dokter Kamp gaat short met zijn twee vrouwen op Bonaire wonen;
is die helemaal van het geleuter af. Behalve zijn vrouwen dan.
De Range Rovers staan al op marktplaats. En een van die andere zal binnenkort ook wel volgen op marktplaats. Doei.
Geert Haak
21 juni 2012 / 17:36