Drie scenario’s

Nu de rechter heeft besloten dat de overname van het LangeLand Ziekenhuis door Fundis onrechtmatig is, lezen we de eerste voorspellingen over de toekomst van het ziekenhuis. Ruwweg vallen die uiteen in drie scenario’s:

  1. De gemeente redt het ziekenhuis.
  2. Loek Winter neemt het ziekenhuis over.
  3. Het ziekenhuis gaat failliet.

Voor het eerste scenario opperde iemand op Skipr al de suggestie dat alle inwoners van de gemeente die zo gretig de petitie tekenden voor behoud van het ziekenhuis nu ook wel met een donatie over de brug kunnen komen. Voor hem of haar roep ik graag de straatartiest in herinnering die ik vaak op het Leidseplein in Amsterdam zie. Na het vertonen van zijn trucs zegt hij: “En nu ga ik de grote verdwijntruc doen”. Hierop stapt hij met zijn pet in de hand op de toeschouwers af. U mag raden wat er vervolgens gebeurt. Tot zover optie 1.

Voor scenario 2 is het te vroeg. Winter is druk bezig met het Slotervaartziekenhuis en zal dus voorlopig geen tijd hebben voor nog een overname. Daarmee lijkt optie 3 het meest waarschijnlijk. Hierbij komen de Haagse ziekenhuizen in beeld, die het LangeLand na het faillissement kunnen overnemen en uitkleden tot een dagziekenhuis van waaruit patiënten met een meer complexe zorgvraag vanzelfsprekend richting de residentie worden gestuurd. De discussie over het behoud van de SEH en de IC in Zoetermeer is dan ook meteen afgerond.

Delen