Drijfzand
Maandag plaatste ABN-AMRO al kanttekeningen bij de coalitieplannen voor de zorg. Het mist daarin de bouwstenen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Die bouwstenen zijn preventie (waarvoor geen concrete maatregelen worden genoemd) en arbeidsmarktparticipatie (waarvan het effect van de voorgenomen maatregelen op korte termijn te beperkt zal zijn).
Nu komt daar de kritiek bij van het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de leefomgeving. Ook hierin staat gebrek aan concrete uitwerking van de plannen centraal. Gezondheidsverschillen verkleinen is een mooi doel. Maar welke verschillen dan precies, en welke concrete maatregelen moeten dit mogelijk maken?
‘AI is geen magic bullit‘
Op het punt van personele beschikbaarheid voor de zorg stellen de planbureaus dat de coalitiepartijen geen antwoord geven op de vraag waar het personeel vandaan moet komen. Voor het behouden en ontlasten van het bestaande personeel lijkt minister Fleur Agema alle ballen te zetten op AI. AI kan inderdaad helpen, theoretisch toch. Sytse Wilman van Zorgvisie heeft een punt als hij stelt dat Agema met AI een mogelijkheid heeft om de administratieve last terug te dringen die haar voorgangers nog niet hadden.
Maar hij heeft ook gelijk dat AI geen magic bullit is en dat het nog een flinke klus is om de al bestaande toepassingen op te schalen en te integreren. Op dit moment ontbreekt het zelfs nog aan een goede data-infrastructuur als basis hiervoor, stelt de Federatie Medisch Specialisten.
In drijfzand kun je niet verdrinken. Maar je kunt er ook niets op bouwen.